27 juni – Sognefjord en errond

Amai, wat een dag zeg. Echt wel de dag van de vakantie vandaag. Om 6u30 begonnen en om 21u een cabin beginnen zoeken en gelukkig direct gevonden.

Dag was echter slecht begonnen. Was vannacht ijskoud, hoeveel truien en extra dekens ik in de tent ook bij opzetten, het slapen wou maar niet lukken. Dus om 6u opgestaan, en om 6u30 vertrokken. Was toen 4 graden, en de zon was al een tijdje op. Begrijpelijk dus.

Maar dag begonnen in Jotunheimen nationaal park. Volgens de LP gemakkelijk te vinden wandelingen vanaf Kossbu. Ikke daar niets gezien buiten een camping in the middle of nowhere; Dit is eigenlijk een plateau op hoogte, dus besneeuwd en bevroren, met smeltend water langs alle kanten. Op zich wel heel mooi, maar niets echt waarvoor ik naar Noorwegen kwam. Van hier zie je wel groepen vertrekken richting de bergtoppen in al hun uitrusting.

Een beetje na Kossbu toch een wandeling gevonden, begin heel goed aangeduid, daarna echt niets meer. Dus wat door de sneeuw en over rivieren, en uiteindelijk in cirkel terug aan de wagen. Wandeling was wel ok nog eigenlijk.

Dan de weg verder tot Sogndal; Daar wou ik even een korte omleiding maken naar Fjaerland en terug, omdat de LP schreef dat dat een mooi (gelegen) dorpje was. Door een tunnel van 7km naar steil naar beneden, wel spectaculair; Maar aan het einde van de tunnel plots een tolhuis en geen manier om te vermijden. Prijs: 180NKR (ong. €25, is echt gewoon afzetterij). Ongeloolfijk gewoon toch, was echt slecht gezind, want moest die eigenlijk in omgekeerde richting terug nemen! Dan maar alternatief gezocht, en een weg rond gevonden, wel een 100km langer, maar langs een andere fjordarm. En na een beetje rijden vond ik de tunnel al niet meer zo erg. De weg naar Forde is heel mooi omdat de bergen er perfect weerkaatsen in het water en leuke figuren lijken te vormen, en dan vooral de weg van Forde naar Dragsvik is verbluffend. Eerst een pas en dan prachtig zicht over de fjorden.

Daar een uur op de ferry naar Vangsnes moeten wachten, dus even doorgereden naar Balestrand, een 8km verder. Onderweg een bankje gevonden pal op het einde van een fjordarm, prachtig zicht dus leuke pic-nic. Uiteindelijk nog op z’n Belgisch moeten rijden om de ferry te hebben.

Ferry zelf is niet zo ontzettend spectaculair, je steekt een kruising van twee fjorden over, maar is er breed en de bergen beetje te ver en niet echt steil.

Dan verdergereden naar Gudvangen, aan het einde van de Naeroyfjorden, de smalste van Noorwegen. Daar toegekomen even echt gevloekt, echt dus. Blijkt een ferry te zijn die van dicht bij Sogndal naar hier komt, dus zonder die stomme tunnel had ik die waarschijnlijk gepakt. Toch maar uitgestapt, en veel zie je niet van de haven. Maar op een kaartje bleek je met de wagen een stuk de fjord in te kunnen rijden. Bij beter kijken bleek er vlak naast de werf idd een aanduiding met ‘Bakka 5’. Dus die maar even gevolgd, je komt uit in de Naeroyfjord na een tunnel van 1km, de weg is net breed genoeg voor 1 wagen. Mij toch maar geparkeerd ergens (was eigenlijk bedoeld om te kunnen kruisen, maar aangezien er toch geen verkeer was). Tot aan het water kunne lopen vlak bij het ‘smalste’ stuk. Maar ook hier moet ik toegeven dat het niet echt is wat ik me had voorgesteld, het blijven niet echt rechte rotsen van de twee kanten, maar eerder bergen die inderdaad toch hellend naar boven gaan.

Verder gereden op dat wegje tot je plots op een plakkaat ‘Privat’ komt, en ik dan maar ben teruggekeerd. Maar onderweg had ik een kleine ‘parking’ gezien waar max drie wagen zouden kunnen staan, en daar zag ik plots een pijl staan met een wandeling, moeilijkheidsgraad rood, 1,7km.

Dacht dat ik dat nog wel snel even kon doen. Ben een uur op heel hoog tempo naar boven gestapt, nog niet aan het einde. En rood? Zwart is hier dus met berguitrusting. Uiteindelijk toch een koppel tegengekomen, bleek nog drie uur tot het eerste tussenpunt, die 1,7km is niet de afstand, maar het hoogteverschil! Idioten, dat zouden ze er nu toch wat duidelijker op kunnen zetten.

Toch nog even doorgelopen tot ik ook de andere kant van de fjorden kon zien, want ondertussen zat ik zo’n 400m hoog op een flank van een berg in de Naeroyfjord, en wat een ongelooflijk zicht. Al die foto’s die je ziet van cruiseschepen die door de fjorden varen komen denk ik van hier (nu ja, waarschijnlijk van op de top van de berg natuurlijk). Maar echt een ongelooflijk mooi zicht, schitterend gewoon. Dus daar even gerust en gezeten, van het zicht genietend, toen er net zo’n cruiseschip de fjord in de verte kwam binnenvaren. Was echt gewoon perfect, want geeft een referentiepunt en maakt het pas echt indrukwekkend.

Een beetje jammer, maar toch maar terug naar beneden, het was ondertussen al 19u en had wat schrik voor de afdaling, het was nogal steil naar boven geweest, en dan gaat naar beneden vaak met tegenzin al glijden. Maar afdaling ging echt vlot (al rennend viel dat glijden goed mee blijkbaar), dus tegen 19u30 was ik beneden, en ondertussen bijna blij dat ik die ferry had gemist, want anders had ik die wandeling naar boven niet gemaakt. En volgens mij is het veel spectaculairder van boven dan vanop het water.

Dan nog doorgereden naar flam, waar een funiculair start die de mensen die met de trein van Bergen komen tot een uitkijkpunt over Flam brengen. Even getwijfeld om dat morgen te doen, maar dan gaan kijken naar de ticket office, en het zicht is echt niets vergeleken met dat van de wandeling. Is gewoon een zicht van achter flam over de fjord, maar die is daar eigenlijk niet zo mooi.

Dan nog doorgereden naar laatste stop, Aurland; Echt mooi gelegen, in een draai van een fjord; Een beetje per toeval een pijl de berg op gevolgd, en na een 5km van de kleinst mogelijke baantjes met een vreselijke afgrond ernaast kom je op een uitzichtpunt. En dit had ik helemaal niet meer verwacht in Noorwegen. Niet alleen was het zicht spectaculair, want je ziet in het verlengde van een smalle fjord, maar ze hebben er een soort houten terras gemaakt die uitloopt boven de afgrond, en eindigt in glas. Echt spectaculair, je zweeft een beetje en het lijkt alsof je de diepte gaat inwandelen. En het ergste, dit was gratis! Ga dringend eens moeten schrijven dat zoiets ongehoord is in Noorwegen en dat ze daar gemakkelijk €50 ingang voor kunnen vragen. Nee, waarschijnlijk omdat de weg ernaartoe geen enkele bus toelaat daar te geraken, komen ze er niet aan uit daar iemand te zetten. Dus hopend dat die weg slecht blijft.

Dan terug naar beneden gereden, een snel een cabin gevonden, een beetje in de hoogte, met een schitterend zicht op de fjord. Ben hier nu aan het typen op ‘mijn terras’, met zicht op de ondergaande zon over de fjord, echt magisch relaxerend eigenlijk, het perfecte einde van een perfecte dag.

Maar dat waren de fjorden dus, morgen naar Bergen en waarschijnlijk al een stuk richting Oslo. Als de steden zijn zoals ik ze tot nu toe heb gezien ben ik morgenmiddag in Zweden 🙂 Nee, Oslo is wel weer een eindje rijden op Noorse wegen jammergenoeg.

Similar Posts