20 juni – Noordkaap en Burfjorden

Vroeg opgestaan en rond 8u aan de wandeling naar het echte meest noordelijkste punt van Europa, knivskjelodden. Een 9km heen, naar beneden; Rond 10u30, na heel wat foto’s daar toegekomen. Wandeling was echt wel mooi, en eindelijk het gevoel ergens helemaal alleen te zijn. Niemand tegengekomen, buiten wat rendieren dan. Het pad niet echt ideaal, vrij glad, drassig en vol met losliggende kleine rotsen. Maar de zichten zijn echt wel mooi, en het weer viel eigenlijk heel goed mee.

Een klein uur op dat punt gezeten, gerust en gegeten. Van daaruit zie je de ”Noordkaap op de rots goed liggen, het gebouw en dat soort gyroscoopstandbeeld waarvoor je dan €30 betaalt. De hele tijd helemaal alleen kunnen geniet van de rust en de vogels die echt wel dreigend werden als je te dicht bij de plaats kwam waar vermoedelijk hun jongen waren. Maar dat was dus even genieten.

Dan aan de terugweg begonnen, en na een 20′ kwamen de eerste andere wandelaars eraan, en na ongeveer 45′ begon het ook nog te regenen. Het weerbericht was dus wel juist, maar zat er toch een paar uur naast.

Dan nog even tot aan de peageplaats gereden voor een zicht vanop de rots naar het noordelijkste punt, en dan begonnen aan de weg richting Lofoten. Dit is normaal een weg die minstens 12u zal duren, dus zal onderweg wel ergens stoppen. Is eigenlijk wel erg, is eigenlijk echt niet zo ver, dezelfde afstand in Finland was waarschijnlijk op 6u geklaard. Maar door de smalle kronkelwegen, ook wel omdat de bergen hier hoger zijn, gaat het echt wel traag. En vind de wegen hier soms echt gevaarlijk smal, is echt niet leuk rijden, zeker als het de hele tijd echt regent dat het giet.

En na een 5u in de regen te hebben gereden, door wat echt wel ongelooflijk mooi landschap moet zijn bij mooi weer, aangekomen bij borden van de Burfjorden. En aangezien het leek dat het hier zonder wolken echt wel de moeite zou zijn, hier maar ergens overnachting gezocht en gevonden bij een soort B&B die kleine cabines verhuren. Mijne 220 NKR (€28), het is dus toch nog mogelijk iets voor een deftige prijs te vinden. Hoewel de hamburger in het restaurant hier voor 110 NKR (€14) echt de moeite niet was.

Bij het vertrekken naar het restaurant hier wel even probleempje met de wagen gehad, had hier proberen draaien maar was met de achterkant van de wagen blijven hangen op een verhoog van de weg. Gelukkig waren die mensen hier zo vriendelijk mij te helpen, en met een soort kleine katrol heeft hij mij ook nog losgekregen ook. Aangezien hier niets te koop is op zondagavond heb ik ze maar wat Belgisch bier en chocolade gegeven voor de moeite, zat echt wel vast anders. Is wel een stukje plastic of zo van de wagen gekomen, dus morgen even checken in een garage om te zien waarvoor dat dient.

Morgen dus weer een lange rit voor de boeg, minstens 9u, ik hoop alleen dat het weer wat meevalt, zou wel jammer zijn anders want de weg zou echt heel mooi moeten zijn.

Similar Posts