25 juni – Trondheim, geiranger (fjorden)

Net voor de grens nog wat inkopen gedaan, eigenlijk een hallucinante verschijning. In het midden van niets, in de mist en regen, staat er plots een enorm magazijn a la Makro. Geen wagens ervoor, een grote modder parking. Dacht eerst dat dicht was maar toch even gaan kijken, en ja, open, en mensen zijn er aan het werk, andere klanten blijken er (nog) niet. Natuurlijk alles gevonden wat ik nodig had, aan een schappelijke prijs want nog 2 km in Zweden. In het weekend komt waarschijnlijk heel Noorwegen deze winkel leeg kopen.

Dan na twee uurtjes in Trondheim, en dacht het nooit over een Noorse stad te zeggen, maar dit is eigenlijk nog wel een redelijk gezellige stad, nu ja, de vijf straten die het oude centrum uitmaken dan toch.

Dan doorgereden richting de fjorden over de fantastische Noorse hoofdwegen. Ongelooflijk toch, je haalt er amper een gemiddelde van 60km/u. Zijn net bergwegjes, doet eerder denken aan een onderontwikkeld land dan aan één van de rijkste ter wereld. Maar soit, het wat zenuwachtig maken hielp blijkbaar niet, de weg werd er niet beter op. Maar dus vijf uur op 300km!

Maar dus eerst richting de ferry in vallsdal voor de ferry naar eidsdal en dan verder naar geiranger bij de befaamde geiranger fjord. Maar voor je aan de ferry komt moet je eerst voorbij trollstigveien, en dat is eigenlijk super, zelfs in de regen. Was eigenlijk al slecht gehumeurd omdat het weer (en nog steeds) aan het regenen was. Maar als je dat bergwegje volgt kom je plots echt op een muur waarvan een grote waterval stroomt. En als je dan wat dichter gaat en wat beter kijkt blijkt dat de weg daar effectief naar boven kronkelt. Is echt heel steil en je rijdt dan over een brug boven de afgrond over de waterval. Echt wel cool. Hoewel ik na de brug in de mist kwam, en dat was eigenlijk minder cool, want zo een afgrond en dan niets zien was toch niet zo super 😉

Dan verder gereden tot aan de ferry, overzet is al wel mooi, hoewel het weer nog steeds tegenvalt. En dan tot in Geiranger gereden. En je komt eerst toe op de ornevegen met het panoramisch zicht over het dorpje en de fjord. Gewoon super, ik zou al zeggen, vergeet de Lofoten alvast (buiten misschien dat eerste stuk ervan dan). Geiranger ligt aan het einde van de fjord, en je ziet de fjord gewoon verder naar de kust toe buigen maar zo steil dat er nooit een weg zal kunnen worden gebouwd. Echt ontzettend, ontzettend mooi zicht.

Bij het zoeken naar een overnachting (ze zijn hier echt gek!) ook op het andere uitzichtpunt beland, Flydalsjuvet. Even spectaculair zicht, maar nu bekijk je de fjord van ‘achter’ het dorpje, zodat je de fjord alleen voor je ziet.
Dan nog wat verder gezocht, volgens de LP is het hier vol met huizen met ‘ROM’s, B&B dus. Ikke maar twee gezien, en belachelijke prijzen. Uiteindelijk een niet geasfalteerd wegje langs de fjord gevolgd, en nu een cabin met prive badkamer, keuken en twee slaapkamers voor €38 gevonden. Wat rondrijden helpt meestal inderdaad toch wel. Morgen de ferry op de fjord, ben benieuwd, hoop dat het weer wat meevalt, het is voor de veranderling natuurlijk weer eens aan het gieten buiten.

Similar Posts