26 juni – fjorden rond geiranger, briksdalbreen

Is al laat dus wat kortere zinnen. Om 8u regen, dus maar de ‘toeristische’ ferry van 11u genomen naar Hellesylt door de geirangerfjord, eerst nog in geiranger rondgelopen, niets te zien. Dan ferry door geiranger, zogezegd zowat het mooiste wat je ooit kan zien. En is inderdaad wel mooi, smal en steil, hoewel ik het nog ruiger had verwacht. Ben te veel gewoon zeker. Onderweg al heeeel klein beetje blauwe hemel.

Dan mijn route verdergezet, vandaag zowat cirkel terug naar geiranger, eerst richting Maloy, dan ferry en dan richting Utvik. Even afsplitsing richting Briskdal en dan terug richting Greiganer. Uiteindelijk terug en richting Lom. Circuit is echt heel mooi, hoewel ik moet toegeven dat 80% van de tijd je rijdt in een landschap dat eigenlijk in Zwitserland, Oostenrijk of zelfs zuiden van Frankrijk zou kunnen liggen, je merkt toch niet of het een meer of zee is, en de bergen zijn ook vaak eerder heuvels. Maar de andere 20% zijn echt wel machtig. Dat stuk naar boven na de ferry is echt schitterend, je kijkt vanboven op de fjord, vind persoonlijk nog altijd beter dan van beneden. Zeker nu de zon er langzaamaan doorkomt. Bijgevolg, veel stoppen en uitstappen, traag vooruit.

Dan in Olden (redelijk leuk stadje trouwens) richting briksdalbreen, de briksdal gletsjer. De 21 km ernaartoe zijn gewoon fantastisch, ongelooflijk mooi, weerspiegeling van de bergen in het bijna stille fjordwater en de gletsjer in de verte.

Dan bij de geltsjer, is wandeling van ong 2u h/t. Parking te betalen natuurlijk, geen munten dus niet kunnen doen. Gletsjer is echt wel cool, komt redelijk dichtbij de voet en wel super ligging van meer tussen andere watervallen. Maar toch nog geen Perito Moreno, je hoort of ziet dan ook geen stukken afbreken.

Dan dus terug richting Geiranger voor het zicht vanaf Dalsnibba. Tot daar is echt ongelooflijk. Moet pas op, maar dat hebben ze hier opgelost door waarschijnlijk de langste aaneengeschakelde lange tunnels de maken, constant tunnels van ong 5km of zo. En dan vlak voor Dalsnibba kom je op een vlakte met een half bevroren meer tussen de besneewde bergen die weerspiegeld zijn in dit ijzig water. Een echt fantastisch zicht, de Salar de Uyuni waardig, en dat wil al wat zeggen. Leek beetje surreeel.

Dan het panoramisch zicht, 4km ervoor moet je wegje nemen en natuurlijk tol: €12. Voor een panoramisch zicht! Vind echt belachelijk, het minste wat je hier wil doen laten ze je betalen, parking, zichten, kerken, watervallen, dorpjes, start van wandelingen….je kan het zo gek niet bedenken, als je het wil doen, zullen ze wel iets vinden om je te doen dokken. Is echt niet leuk om een land zo te moeten bezoeken. Maar aangezien ik het dus net iets te vind om te betalen om naar een zichtpunt te rijden en dan nog zonder te weten of het in de wolken ligt en je het zicht effectief wel kan zien (een geluk dat ze dat in Frankrijk of andere landen niet doen zeg, hoewel, is misschien nog een oplossing om onze begroting in orde te krijgen, laten betalen voor de parkings langs de snelweg of zo 😉 ), dus iets verder gereden en van iets lager het zicht over tGeiranger terug bekeken, zo goed als zonder wolken deze keer. En dan verder ricting Lom, dicht bij een NP waar ik morgen langswil voor de rest van de ‘betere’ fjorden te doen. Raar, maar niet echt iets goedkoops gevonden, het ergste krot was hier duurder dan gisteren, en toen zat ik in het meest bezochte en meest toeristische plaatsje van Noorwegen. En Rom’s ook nergens te zien natuurlijk.

Similar Posts