24 oktober – San Juan

Vandaag busrit naar San Juan. Is acht uur bus die er negen bleken te zijn. Aangezien ik de nachtbus niet zag zitten en nog een dag in Cordoba rondlopen mij wat te veel leek, toch maar gekozen om overdag te reizen. En eigenlijk blij dat ik dat gedaan heb.

Het decor verandert van een Zuid-Franse dorre boomstreek naar een totaal platte, heel droge en cactusvlakte, naar een bizarre heuvel- en canyonstreek om te eindigen bij de wijngaarden van San Juan zelf.

Mijn bedoeling was om vanuit San Juan morgen Difunta Correa te bezoeken, een plaats die voor de LP behoort bij de vijf tp mystieke plaatsen van Zuid-Amerika, samen met de vlaktes van Salar de Uyuni. Veelbelovend.

De Difunta Correa is een (waargebeurde?) legende waarin een vrouw haar verongelukte man en kind door de woestijn sleurt en uiteindelijk van de dorst neervalt. Ze werd echter gevonden en haar baby lag levend aan haar borst. Sindsdien wordt zij blijkbaar vereerd als heilige, vooral door reizigers (chauffeurs dus), en is die plaats blijkbaar een soort bedevaartsoort.

Nu merkte ik op de kaart dat ik blijkbaar daarlangs zou rijden, dus goed opgelet onderweg. Zag plots inderdaad de pijl, Difunta Correa 1 km naar rechts. Jammer, zal dus moeten terugkomen.

Maar de buschauffeur is blijkbaar ook (bij)gelovig en slaat mooi rechtsaf, rijdt heel langzaam tot aan het oord waarrond de weg een lus maakt, en rijdt dan terug naar de weg en verder naar San Juan.

Nu lijkt dat daar op Lourdes in het klein. In plaats van een grot is er een heuvel met een kruis op, en voor de rest veel offers (tegen de dorst natuurlijk) en buchtwinkeltjes. Maar jammergenoeg ook zo goed als geen volk en er leek nu ook niet echt veel extra´s om daarvoor speciaal terug tot hier te komen. Heb dus maar beslist om niet terug te gaan (zie ook website).

Nogal lang naar een hotel gezocht, het lijkt hier alsmaar duurder te worden. Maar uiteindelijk toch een perfecte kamer gevonden voor heel behoorlijke prijs. En nu nog eens zoeken of ik ergens een steak met huiswijn kan vastkrijgen nog…

En dat is gelukt ook.Man, was dat lekker zeg. Een Mega steak, zonder saus maar ook zonder een gram vet of enige pees, met frieten en een flesje wijn (een beetje te veel eigenlijk 🙂 ). Ik denk dat ze me zelfs vijf tafels verder voortdurend ´mmmmm´ hebben horen kreunen.

Landschap onderweg
Landschap onderweg
Landschap onderweg
Landschap onderweg
Wervelwind onderweg
Difunte Correa
Landschap onderweg
San Juan Centrale plaza
Parrilla!!
Bij parrillakoks

Gegevens ter herinnering

(1 EUR = 4 ARPesos)

Hotel Familiar Dibu, Av San Martin en P. Sanjuaninas, kamer met ontbijt, prive badkamer, airco en tv: 60 ARP (goedkoopst wat ik tot nu toe in Argentinie heb betaald, en ook het beste tot nu toe!)

Officiele site van difunte correa: http://www.visitedifuntacorrea.com.ar/index.php

Similar Posts