23 en 24 september – Taman Negara

Minibus naar Taman Negara vertrekt pas om 10.30, dus iets langer slapen. Mag wel na de vorige nacht, en opgestaan met een stijve nek, dat gaat weer een paar dagen duren.

Busje is wel wat duurder maar brengt je direct naar het park in een 6 uur. Met openbaar vervoer ben je wel even zoet vrees ik. Minibusjes rijden van overal eerst naar Gua Musang, en daar veranderen alle passagiers van busje en de busjes rijden terug.

Naar Gua Musang waren we slechts met drie, had gevraagd om vooraan te zitten, was dus niet echt nodig. Maar de chauffeur was echt een heel sympathieke man, gepensioneerd (is hier blijkbaar vanaf 55 jaar) maar verveelde zich, dus nu rijdt hij elke dag 5 uur h/t naar Gua Musang en gaat hij golfen als hij terugkomt. Kan erger. Heeft drie dochters die allemaal in het buitenland zitten, van Stuttgart tot Perth. Was wel leuke babbel.

Het tweede deel van de rit naar Taman Negara zat ik alleen in het minibusje met chauffeur en begeleider, dus languit slapen. Rond 17.30 toegekomen, een goedkope chalet gezocht in Kampung Kuala Tahan over de rivier van het nationaal park. Even moeten zoeken, want is mijn laatste Maleisische bestemming, dus moet geld wat inschatten 🙂

‘s avonds eten in een van de restaurantjes langs de rivier, fried rice chicken, die na het te hebben teruggestuurd (en nu geen verbrande stukken meer had) nog steeds naar verbrand smaakte.

Daarna ingeschreven voor de jungle night walk (de night safari hadden ze niet vandaag). Deze wandeling concentreert zich op zoeken van insecten, dus eigenlijk niets voor mij, maar wou toch eens gedaan hebben Met twee (vriendelijke) engelsen en twee australiers de jungle ingetrokken. Voornaamste dieren (op aanvraag: opgepast spinnen-praat volgt :)): een paar spinnen wat groter dan bij ons, wat stick instects (die dingen die op stokjes lijken), termieten, krekels, herten, veeel planten die je van alle mogelijke kwalen kunnen verlossen…en de baby tarantula (die er niet zo baby uitzag vond ik, “mother must be around here then”, maar die hebben we (gelukkig) niet gevonden) en de vijf grote schorpioenen, die gelukkig sneller kunnen schuilen dan wij dicbij kunnen komen. Toch wel de moeite.

De dag erna vroeg opgestaan om als eerste de canopy walk te kunnen doen, maar toen ik wakker werd was het helemaal bewolkt. Tegen 9 uur begon het dan op te klaren, dus rond 10 uur stond ik aan de canopy walk…en heb die helemaal alleen kunnen doen, gelukkig. De canopy walk is een opeenvolging van hangbruggen die tot 45m boven de grond tussen de bomen hangen. Je mag er normaal maar met 4 per keer op, maar was ik blij dat ik alleen was. De ‘korte’ vallen nog mee, maar de lange van een meter of vijftig geven ontzettend mee, zijn heel smal en je ziet meestal de bodem niet eens door de bomen eronder. En waarschijnlijk ook omdat ik iets langer ben dan de gemiddelde Malay had ik af en toe de indruk dat ik gewoon over het hek zou vliegen dat tot onder mijn borst kwam. Niet echt voor mensen met veel hoogtevrees, maar wel een heel leuke ervaring om daar zo in de jungle boven de bomen wat rond te hangen.

Daarna de jungle wandeling tot de top op Bukit Teresik gedaan, met wel een paar mooie verzichten, en dan de wandeling terug via Lubok Simpon, die blijkbaar niet door de tours genomen wordt, want dit was eindelijk een echte jungle wandeling, met een pad dat bijna niet meer bestond en soms wat dichtgegroeid was. Daarna terug naar Head Quarters, rivier over om te eten en naar de bus van 15.30. Was daar net na 15.00 en zag een bus wegrijden (tijden zijn hier wat onbetrouwbaar) Na 20 minuten wordt er een man met zijn vrouw en zoon afgezet. Vraag hen wanneer de volgende bus komt, om 15.30! Zeg hen dat ik net een bus zag wegrijden…ah…dan is de volgende om 19.00! Dus lang wachten, maar zij zijn beginnen rondbellen en hebben van een vriend een wagen gekregen. Heb hen gevraagd of ik mee mocht rijden naar Jerantut en dat mocht! Weer een ontzettend vriendelijke man, heeft me heel de weg over de lokale industrie, plantages enz verteld, de lokale gerechten die ik nog moet proberen (Gulay Mason zou een soort mayonaise saus zijn gemaakt van Durianvrucht en Asa Rom een soort curry van Rubberplantvruchten). En dat in volle Ramadan, die zal ook wel honger hebben gekregen 🙂 Bij aankomen gevraagd wat ik hem moest en dat heeft hij zonder twijfel geweigerd. Echt super om zo’n mensen te ontmoeten.

En dan straks de nachttrein, hopelijk zijn die wat stipter dan de bussen hier 🙂

*** opgepast, spinfoto volgt! :)) ***

“Baby Tarantula” tijdens night walk
Schorpioenen tijdens night walk
Vogel tijdens wandelen
Ik op Canopy walk
Canopy walk
Canopy walk
Zicht over Taman Negara

Gegevens ter herinnering

(1EUR = 5 RM (Ringgit))

Minibus naar Taman Negara : 95 RM

Nachttrein Jerantut – Singapore in tweedeklas Airco couchette: 42 RM

Similar Posts