|

15 tot 24 mei 2009 – Sabah en Singapore

14-15 mei Heel lange trip: Trein tot Parijs, vlucht (gelukkig kunnen slapen, 3 plaatsen), baggage oppikken en terug inchecken voor Kota Kinabalu, waar we na een onweersvlucht gelukkig goed toekwamen. Hotel gezocht, zag er goed uit, maar de kakkerlakken waren toch niet zo super.

16 mei Ontbijt en auto proberen huren, na wat zoeken toch gelukt (Borneo express, echte aanrader). Eerst nog de filipino markt bezocht (trekt op niets) en dan laaaaange rit naar Samporna (12:45 -> 22:00), onderweg bewolkt en geen zicht

17 mei Aangezien voor Sepidan een permit nodig is, beslist om een ander te bezoeken, 1 uur boot van hier. Ikke 2 keer snorkelen, Franka 3 keer natuurlijk duiken. 1ste snorkel was niet zo super, de tweede was echt ongelooflijk, buiten een stuk waar een vis van een 30 cm mij begon aan te vallen. Duiken was blijkbaar fantastisch, zijn namaak onderwaterhuizen en zo gezet op bepaalde plaatsen waar ontzettend veel en speciale vissen op af komen. Tijdens Franka’s tweede duik even het dorpje op het eiland gaan bezoeken, echt authentiek en heel basic. ‘s Avonds bootje terug naar Semporna en doorgereden in de gietende reden en donker tot Lahad datu. Japans meisje lift gegeven die er anders moeilijk zou geraken.

18 mei Via perfect weg gereden naar Sakan. Onderweg gestopt aan de Gomantong caves, echt walgelijk, vol met vleermuizen waar ze de uitwerpselen ervan collecteren. Stinkt ongelooflijk naar Amoniak en loopt vol, echt vol met grote kakkerlakken. Maar eigenlijk wel eens iets anders om te zien. Dan doorgereden tot einde van de weg (letterlijk) en B&B ‘lodge’. Gegeten en om 16u de boat trip door jungle, vooral apen en de kingfisher. ‘s Avonds nog de night cruise, vooral Kingfisher was super van vlakbij.

19 mei Begonnen met een jungle walk, waar de gids verloren liep. Gelukkig had hij een gsm zodat hij iemand kon bellen om lawaai te gaan maken met een bootje. Dan naar het noorden naar de Oeran utang reserve. Heel schattige en leuke beesten om te zien. Daarna ook nog een ander soort aap gaan bekijken, de Ducthmen (ze lijken er inderdaad op! ๐Ÿ™‚ ) Zijn echt fantastische beesten om te zien. Uiteindelijk nog doorgereden tot Ranau. Eten onderweg in klein restaurant waar ze maar foto’s met ons bleven nemen.

20 mei Eerst naar de Hot Springs (echt niet vet) en een Rafflesia kunnen bezoeken, daarna doorgereden naar KK om de wagen terug te geven. Nog wat kunnen rondwandelen, maar is echt niets aan qua stad. Franka nog even een ear candling geprobeerd, had blijkbaar geen enkel effect. Dan naar luchthaven een een smooth flight terug naar Singapore.

21-24 mei relax in Singapore, zwemmen, shoppen, eten, drinken, korten ontmoetingen met Franka’s neef, Jean-Michel en een koppel Zwitsers die Franka in Indonesie had ontmoet. En de night safari, echt de moeite, Singapore op z’n best.

ย 
Spelende kinderen
Kinderen bij restaurant
Kinderen nabij Semporna
Eiland nabij Samporna
Duiken en snorkelen
Dorpje op eiland
Kinderen in dorp
Vogel in dorp
Vleermuis grot
Eind van de weg B&B
Dutchmen in jungle
Kingfisher
Vogel
Oeran Utang reserve
Oeran Utang reserve
Ducthmen reserve
Ducthmen reserve
Ducthmen reserve
eten in wegrestaurant reserve
Rafflesia, grootste bloem ter wereld
Zicht onderweg
Night Safari
Een food court

Similar Posts