19 en 20 November – Lalibella

Heel vroeg op voor taxi en vliegtuig naar Lalibella, in een Bombardier propellor vliegtuigje, maar heel zachte vlucht. In Lalibella lang gezocht naar een gepaste kamer, het hoogseizoen begint hier blijkbaar langzaamaan.

Eerst begonnen met de zaterdagmarkt, echt super eigenlijk, een van de beste en authentiekste (lees chaotischste) die ik gezien heb. Heel kleurrijk, en zo goed als geen toeristen.

Daarna wat gaan eten tot 14u, het uur waarop de kerken terug opengaan. Ingang is heel duur, zeker voor hier, maar soit. Op mijn gemak de kerken bezocht, en de uitleg van de LP was deze keer heel uitgebreid, dus eerst geprobeerd zonder gids, eventueel morgen één nemen. Maar als ik hoor wat ze de andere toeristen vertellen ga ik het daar ook bij laten.

De kerken zelf zijn echt wel indrukwekkend als je ziet dat het eerst eigenlijk gewoon een grote rots was waarin ze dan plots een kerk hebben gebeiteld. Echt straf. Jammer is wel dat unesco er immense afdaken over heeft gebouwd om de fresco’s en kerken te beschermen. Waarschijnlijk wel verantwoord, maar het maakt het er niet mooier op. Vanbinnen lijken het ook echte kerken, alleen jammer dat ze de meeste in de helft of zo afsluiten met een groot doek, zo is het graf van Christus (symbolisch) en het graf van Lalibella niet te zien. Maar sommige frescoes en reliëfen zijn ontzettend goed bewaard gebleven.

De noordelijke groep is volgens mij veel interessanter en indrukwekkender, hoewel puur archeologisch en historisch gezien de zuidelijke groep beter is naar het schijnt. Nog net op tijd de zuidelijke kunnen doen, en dan nog naar St-George hoewel die dicht was ondertussen. Maar de zonsondergang van boven op de kerk was echt wel de moeite. St-george is waarschijnlijk ook de meest indrukwekkende, al is het maar omdat hier geen mega afdak over is gebouwd.

‘s Avonds gaan eten in de seven olives, zogezegd ‘het’ restaurant van Lalibella, maar dat was niet veel soeps. En dan in het donker terug over de enige straat van het dorp. Het lijkt hier echt wel veilig en ze blijven hier ontzettend vriendelijk.

Weer op om 5u30 om de ochtendmis te gaan bekijken, heel leuk en raar om zien, ze staan allemaal gekleed in het wit verspreid in, om en boven de kerken, wat een heel bizarre sfeer geeft, omdat je soms niet ziet wat ze nu aan het aanbidden zijn.

Daarna terug naar bed, twee keer na elkaar zo vroeg was iets te veel. Dan wat souvenirshoppen…niets dus, en een vroege lunch, klaar om st-george en de andere kerken nog eens te bezoeken met Alex een russische amerikaan die het de dag ervoor met een gids had gedaan. ‘s Avonds gegeten en na internet biertje met Alex, een andere belg Dirk en een Australier.

Gegevens ter herinnering
Ingang Lalibella kerken: 350 BIR
Kamer Alif Paradise hotel oude gedeelte: 200 BIR
Maaltijd en bier in bvb Jerusalem guesthouse (beste volgens mij): 75 BIR

(1 EUR = 23 BIR)































Similar Posts