23 en 24 oktober – Granada, Las Isletas en Masaya

Vroeg uit Leon vertrokken, maar bij busstation lange wachtrij voor de minibusjes naar Managua. Gelukkig weten ze hier wel wat een wachtrij is, hoewel er altijd een paar proberen tussen te schieten.

Na half uurtje wachten op busje geraakt, wat met rugzak niet vanzelfsprekend was, want dan zien ze je eigenlijk niet graag komen. Onderweg zat ik blijkbaar naast Amerikaan die werkte voor Dep of Defense van de US en daarvoor regelmatig moest reizen, hij zag er ook gewoon van hier uit (blijkbaar van Costa Rica). Had echter wel heel linkse ideeen, weet niet of zijn baas daar zo blij mee zou zijn 😉 In Managua vlot overgestapt voor de bus naar Granada, die er een dik uur over deed.

In Granada snel hotel gevonden met Air Co, is hier gewoon niet uit te houden voor mij anders. En dan Granada bezocht. Daar waar Leon wel leuk was, is Granada echt wel de typische oude coloniale stad, net genoeg verwesterd om het gezellig te maken, maar niet genoeg om het om zeep te helpen. Geen wereldwonderen hier qua architectuur of zo, maar gewoon leuke stad om in rond te dwalen.

Aangezien het hier vrij vroeg donker wordt, en aangezien het hier ‘s middags vaak regent, zijn mijn uren hier nogal onvakantieachtig. Vroeg in bed, en vroeg op. Dus ook vandaag, morgen rond 6u30 op, veel op programma en nog niets geregeld 😉

Ontbijt om zeven en direct te voet naar de centro turistico, een soort promenade met veel ‘beach bars’, gevolgd door een klein haventje waar de boten naar de Isletas vertrekken. Was 5km wandelen, dus kwam daar rond 8u toe. Wou vroeg genoeg zijn om een boot te kunnen delen als er een groepje toekwam. Op dat uur echter geen kat te bespeuren. Tot er een booteigenaar dacht zijn dag vroeg te beginnen en mij de toer aanbood voor 10USD. Na het hem vijf keer te hebben gevraagd of hij zeker was van de prijs, en toch een beetje ongerust dat hij mij ergens zou afzetten of zo, alleen in een lancha vertrokken met mijn prive bestuurder/gids. En hij deed dat perfect. De isletas zijn honderden kleine eilandjes ontstaan na een vulkaanuitbarsting waarop de rijken hier een huis hebben laten bouwen. Is dus een soort Beverly hills tour op het water: Dat is de villa van de eigenaar van de rumfabriek, dat van een rijke Amerikaan, dat van twee antiekhandelaars, dat van een ex-president…
Echt wel grappig. De huizen of hotels gaan hier tussen de 300.000 en 500.000 USD. Een eilandje zonder huis kost 120.000USD.

Goeie tour, heb hem dan maar 10EUR gegeven, en blijkbaar was zijn dag al goed, de mijne ook 🙂

Terug naar hotel, even opfrissen en dan snel eerst naar Archeologisch museum hier. Ze hebben hier blijkbaar ook honderden standbeelden in de grond gevonden, een beetje zoals de terracotta warriors.Wou dat dus wel een zien, maar is toch niet echt te vergelijken, zijn in steen en minder goed bewaard. En je kan er maar een paar zien.

Daarna bus naar Masaya, een stad op een 20km van Granada, en blijkbaar het shoppingparadijs voor artisanale waren. EÊn uur goeie ouwe stopbus, inclusief waar je na een paar weken helemaal gek van wordt, nl het stoppen om iemand op te laten, en 20m verder terug om iemand anders af te laten, en dan terug 20m verder om de volgende op te laten. Ze hebben hier haltes, maar die gelden blijkbaar alleen voor express bussen.

Masaya is niet echt een leuke stad, zeker niet vergeleken met Granada. Wel wat rondgelopen, en dan extra verlorengelopen in stadsdelen buiten het centrum, en de huizen vallen op zich wel mee, maar je merkt dan wel dat ze hier niet echt rijk zijn en echt met de basic behoeften moeten leven (en dan nog). Maar ze vallen je niet lastig en ze bedelen zelfs zo goed als niet.

Mensen doen mij hier trouwens veel aan Belgen denken. Ze komen niet naar je toe en laten je gewoon zitten en doen wat je wil, zonder naar je op te kijken. Maar als je iets vraagt zijn ze altijd heel behulpzaam en vriendelijk. Is wel even wennen, van een bus afstappen en geen twintig man die je vanalles proberen aan te smeren. Hier niemand! Geen hotel, transport, tour…niks, nada noppes. Dat is dus wel goed

Dan de fameuze markt vol met al die artisanale waren. Tja, denk dat de LP een commissie krijgt daarop, want is gewoon een grote souvenirshop, niet echt anders dan om het even welk ander land.

Terug naar Granada, tour gezocht voor morgen, maar blijkbaar is er niemand in de stad die dat morgen ook plant. Dus zal met openbaar vervoer proberen worden. Naar de mercado voor wat inkopen, wat afkoelen in hotel, eten, biertje en snel bed in 😉

Gegevens ter herinnering

(1 EUR = 31 NIC (Nicaragua Cordoba))

Hotel La Pergola Granada: 31$ grote kamer (4 bedden) met continentaal ontbijt maar met AC! Beetje lawaaierig, maar ok voor de prijs

Prive tour Las Isletas: 10USD, waarschijnlijk omdat ik daar al om 8u stond.

Similar Posts