7 juni – Gdansk, Gdynia en Sopot

Vandaag een beetje een ontgoochelend dagje, had er waarschijnlijk te veel van verwacht.

De dag begonnen met een stadswandeling in Gdansk zelf, en buiten de ‘koninklijke weg’ viel dat toch wel tegen. Had vooral van de kaaien wel wat verwacht, maar dat is eigenlijk smal en nogal saai. Wel jammer dus. De koninklijke weg, een brede straat vol met oude huizen en gebouwen was wel de moeite, maar dat maakt de stad niet natuurlijk.

Daarna naar westerplatte gereden, dit is de plek waar de 2de wereldoorlog in 1939 begon toen een Duits schip het vuur opende op een garnizoen van 182 man dat hier de ingang van de rivier moest bewaken. Ze hebben het 7 dagen volgehouden, hebben honderden Duitsers gedood en slechts een tiental man verloren. Waarschijnlijk een trots voor elke Pool. Maar als je dan naar die plaats gaat kijken staat daar een lelijk soort groot standbeeld, en dat is het. Met veel moeite en geluk dan toch op het strand beland, en dan zie je daar de overschotten van de bunkers van de Polen zodat je toch een beetje een idee krijgt van wat er is gebeurd. Echt raar toch dat ze daar niet wat deftiger van maken.

Daarna naar Gdynia (terug van waar ik kwam, had de ligging van de westerplatte nogal verkeerd gezien op de kaart), dat samen met Sopot en Gdansk een tri-city maakt, een soort randstad. Qua files gaat de vergelijking waarschijnlijk nog wel op.

Maar dus Gdynia, eigenlijk beter geen woorden aan vuil maken, maar zou de moeite moeten zijn voor een brede laan met cafés die als pier fungeert. Absoluut de moeite dus niet.

En dan Sopot, had daar eigenlijk veel van verwacht ook, dacht dat het een soort ontzettend levendige kuststad was met overal gezellige cafés en restaurants; In realiteit: 1 straat met wel wat cafés en restaurants, maar nu ook weer niet om naar huis te schrijven, deed me eigenlijk gewoon aan Malta denken. Moet wel toegeven dat het even had geregend en dat het natuurlijk maandag was, maar toch, daarvoor moet je toch ok niet naar hier komen.

En nu terug op dezelfde camping van gisteren, in een andere caravan weliswaar. Zal nu waarschijnlijk wel de laatste wifi voor een tijdje zijn, hopelijk geraak ik morgen in lithouwen, en wil proberen om onderweg dus Malbrok en de wolvenschans (waar de aanslag op Hitler ooit plaatsvond) te bezoeken.

Similar Posts