5 juni – Wroclaw

Aangezien ik gisteren pas rond 1u in het hotel was, toch maar wat uitgeslapen en rond 10u vertrokken richting Wroclaw in Polen. Had me zitten afvragen hoe de grens zou zijn, wel, het is net of je van Belgie Nederland binnenrijdt, de snelweg loopt gewoon door.

Er is echter wel een enorm verschil. Hoewel het een tweevaks snelweg blijft wordt je plots letterlijk vanaf de grens zo ontzettend door elkaar geschud. Was echt erg, de eerste 30 km is zo een ongelooflijke slechte weg, dat het bijna niet moest onderdoen voor de niet geasfalteerde wegen in Mongolie. Voor snelheidsovhtertredingen moeten ze zich daar geen zorgen maken, sneller dan 70 riskeert niemand daar; En aangezien de weg zo ongelooflijk slecht is rijdt iedereen, dus ook vrachtwagens en bussen, gewoon links, omdat dat net een ietsje minder erg is.

Gelukkig verandert de weg na een 30-tal kilometer in een perfect gelegde snelweg, gesubsidieerd door de EU natuurlijk. En het kon niet sneller komen, want ik begon echt al misselijk te worden, ook al reed ik zelf.

Dan in Wroclaw direct naar het etap hotel gereden dat ik in het vorige etap hotel gisteren had gereserveerd. En dan rond 14u kon ik beginnen aan mijn stadswandeling door Wroclaw. Had de stadswandeling van de Groene gids uitgetekend en in mijn gps programma gestoken, en dat ging echt perfect. Ideaal om niet constant met zo’n gids in mijn handen te moeten lopen.

De stad is eigenlijk wel gezellig, en wou die vooral doen omdat ze wat op Krakau lijkt. En inderdaad, de markt is even leuk, ontzettend druk, en vandaag stonden er een soort drankmarktjes zodat het even kerstmis met 25 graden leek. Iedereen die er wat wijn en bier op het plein loopt te drinken. Voor de rest is er in de stad niet echt iets spectaculairs, maar ze is wel leuk en mooi om door te wandelen. En paar opvallende dingen:

1. Niemand steekt hier de straat over als het mannetje op rood staat, ook niet op de meest verlaten straten waar geen wagen in de verste verte valt te bespeuren…even wennen dus

2. Ze hebben hier over de hele stad standbeeldjes gezet van kleine dwergjes die allerlei dingen aan het doen zijn en die je tijdens de wandeling constant tegenkomt. Eigenlijk echt wel schattig

3. de brug met sloten. Aan de brug naar het oude stadsdeel hebben geliefden allemaal sloten gehangen met hun namen op. Ook echt wel grappig om zien, zeker op zaterdag, als alle getrouwde koppels daar dan ook hun foto’s komen laten nemen.

Vanavond vroeg in bed, morgen vroeg weg, waarschijnlijk Poznan en Torun bezoeken en slapen in Gdanks. Warsaw laat ik vallen, ben nog steeds niet zeker van de overstromingen, maar als ik de gidsen zo lees is het eerder een stad die de moeite is voor haar musea en nachtleven. Dus een 10u in de wagen geef ik daar dan maar voor op.

Gegevens ter herinnering

(1 EUR = 4 PLN)

Etap hotel, 7km van centrum, 109 ZLT


Similar Posts