30 oktober – Valparaiso

Volgens de LP is Valparaiso de culturele hoofdstad van Chili…arm Chili zou ik dan zeggen. Valparaiso is waarschijnlijk de vuilste, smerigste, slechts onderhouden en lelijkste die ik in lange tijd gezien heb. Je hebt constant de indruk dat je door een grote sloppenwijk of ghetto loopt. En toch is het hier echt leuk wandelen.

Is raar uit te leggen, is absoluut niets te zien eigenlijk, maar gewoon door de kleurrijke straten lopen, de vervallen huizen, meestal in een soort golfplaat, de heuvels op met de ascensors (zijn funiculaires) waarvan er hier ettelijke de mensen naar boven helpen, gewoon wat ronddwalen. De ascensors op zich zijn echt de moeite, kleine bakskes die naar boven worden getrokken.

Heel veilig is het hier volgens mij ook niet. Werd af en toe door mensen gestopt als ik wat verder de heuvels in wou, en een leuk oud vrouwtje dat me vanuit haar ruit zegt om snel terug de heuvel af te lopen en niet verder omhoog te gaan…ben dan inderdaad maar via een andere weg naar het museum gelopen 🙂 Planlezen is hier trouwens bijna onbegonnen werk omdat je met al die hoogteverschillen niet weet of die niet even terug tot op zeeniveau gaan.

Straatbeeld
Straatbeeld
Vanuit ascensor
Straatbeeld
Straatbeeld
Typisch huis
Oud huis
Vanuit ascensor
Straatbeeld
Straatbeeld

Similar Posts