10 juli – Ulaan Baatar

Eerste dag Mongolie, here I come 🙂

Begonnen met de LP wandeling door UB. Eerst naar het grootste boedistisch tempelcomplex van Mongolie, en dat was meteen raak. Een tiental kleine tempeltjes waar monniken zitten te zingen en muziek spelen, biddende mensen overal, in een echt knus en gezellig complex. Een beetje verder een groter ‘klooster’ met vanbinnen een immens staand bouddhabeeld van een tiental meter. Foto’s binnen jammergenoeg niet toegelaten.

Maar dan door de LP naar een minder gekend klooster (ik weet het, klinkt contradictorisch), waar ze ook bezig waren en ze foto’s blijkbaar helemaal niet erg vonden. Dan richting de hoofdplaats Sukhbaatar, een immens plein dat uitgeeft op het parlement en waar iedereen rustig ronddwarrelt. Nog eens laatste tempel (niet vet), de “state department store” en het staatscircus en de dag was al weer om. Was lange wandeling, maar moet toegeven dat ik de dag vooral heb doorgebracht met het zitten kijken naar mensen, zowel in de kloosters als op Sukhbaatar.

Voor de rest vind ik UB zelf wel een leuke stad, let wel, verre van een mooie stad. Het lijkt inderdaad op wat ik verwacht van oude russische steden, maar met af en toe wat nieuwere en vrolijkere tinten. En echt wel vriendelijke mensen die blijven proberen contact te zoeken, en waar het point-it boekje ondertussen al meer dan zijn nut heeft bewezen (dank u ieldeken, de mijne had in het hotel gelegen).

Vrees wel dat ik grotendeels van UB al gezien heb, maar blijf hier natuurlijk een paar dagen vooral voor de Naadam (een soort Mongoolse Olympische spelen). Voor de rest zijn hier nog een drietal dingen die ik wil zien of doen, en kan nog wel een paar uur bij dat klooster doorbrengen of op een terras aan het Sukhbataar-plein. Maar heb mijn ticket voor de openingsceremonie van de Naadam morgen om 11u, dus daar kijk ik momenteel eigenlijk wel naar uit, ben benieuwd…

Hotel is witte gebouw rechtsachter
Straatbeeld Ulaan Baatar
Kloostercomplex
Kloostercomplex
Kloostercomplex
Kloostercomplex
Biddende monniken
Sukhbaatar-plein

Similar Posts