9 december – Galapagos – Bartolome en Puerto Egas

Om 6.45 wordt de snorkeluitrusting op het sun deck uitgedeeld. Daarna ontbijt en moeten de zakken met al het nodige voor het snorkelen in de lobby worden gelegd. Het personeel zorgt ervoor dat dat op het strand ligt na de wandeling.

Gedropt op Bartolome, dit is een perfect eiland voor geologen en ideaal om iets te begrijpen van het ontstaan (en vergaan) van de Galapagos eilanden. Het eiland is helemaal vulkanisch, er groeit zo goed als niets op, en vol met kratertjes en lava tubes (dit zijn tunnels waar de lava doorvloeide terwijl de buitenkant gestolt is).

Geklommen naar de top van de heuvel met een mooi zicht op het eiland en wat stranden verderweg.

Ondertussen natuurlijk wat hagedissen, iguana’s en mijn eerste Blue Footed Boobie van dichtbij…veruit mijn favoriete vogel daar.

Dan met een bootje rond de rots varen op zoek naar de Galapagos pinguins, zwaar er 1 op de rots en een paar in het water te vinden waren.

Daarna terug naar het strand om te snorkelen. En is hier echt ongelooflijk. De kleurrijke vissen op zich zijn al wel mooi, hoewel ik zuiver voor vissen al zeker even mooie plaatsen elders ben tegengekomen. Maar het absolute onevenaarbare toppunt is toch wel het zwemmen tussen en met de zeehonden. Die zijn even nieuwsgierig als ik, en beginnen dan met mij te spelen, van links naar rechts naar voor naar onder naar beneden, altijd de indruk gevend dat hij je gaat rammen maar net op het laatst van richting verandert. Echt een ongelooflijke ervaring die jammergenoeg na een tijdje wordt afgebroken omdat ik die zeeleeuw probeer te volgen maar daardoor natuurlijk uiteindelijk water in mijn snorkel krijg en hoestend mijn hoofd boven water moet steken.

Dan terug naar schip, douche, lunch, half uurtje op het sun deck waar vele fragatten meevliegen boven en naast de boot, waarna het schip voor anker gaat aan Puerto Egas. Daar begint het met snorkelen met de zeeschildpadden, een 20-tal gezien en op een bepaald moment bijna ‘vastgezeten’ tussen vijf. Die beesten kijken ook niet waar ze naartoe gaan en wij moeten dan oppassen dat we ze niet aanraken 🙂 Even paniek toen ik plots op een plaats kwam waar de golven over mij begonnen te breken, maar ik niet richting strand kon. Gelukkig vaart er altijd een bootje mee, dat mij kon aanduiden welke richting ik moest zwemmen.

Een vrouw uit de groep, Celia, had blijkbaar iets gelijkaardigs voorgehad en was uit het water op een rots gekropen. Ze durfde niet meer het water in, maar er stond een Alpha male (sterkste zeeleeuw) tussen haar en het strand te roepen. Ze is dan toch maar terug het water ingekropen.

Na het snorkelen, veel foto’s op het strand waar het vol ligt met zeeleeuwen met hun jong, kleurrijke vogels, marine iguana’s, pelikanen, en waar ze je dan moeten wegtrekken voor de wandeling naar de rest van het eiland bij zonsondergang. De wandeling leidt naar een vulkanische formatie, een soort blow holes waar de fur seals komen uitrusten. Verder ontelbare iguana’s, die je niet echt ziet zitten op de lavastenen zodat je echt moet oppassen waar je loopt.

Terug naar schip, douche, briefing, eten, en vlak na het voorgerecht ging het schip al voor anker in Rabida, zodat ook deze nacht heel rustig werd.

Zicht van Bartolome
Hagedis
Zicht vanop Bartolome
The Dolphins groep
Blue footed boobie (BFB)
Wegvliegende BFB
Pinguin met zeeleeuwen
Galapagos pinguin
Snorkelstrand
Meevliegende fragat bij Bartolome
Zeeleeuwtje
Krabben en de Santa Cruz
Zeeleeuwen
Vogels 🙂
Ik bij rotsformaties
Jonge zeeleeuw
Veeeeel marine iguana’s
Marine iguana
Pelikanen en zicht van Peurto Egas
Ik bij Iguanas
Zeeleeuwen bewonderen
Iguana
Zeeleeuw met Iguanas
Zeeleeuw bij Puerto Egas
Galapagos krab
Fur seal
andere vogel 🙂
Zonnende marine Iguanas
Nog vogels 🙂
Zicht van eiland bij Puerto Egas
Jong, vrouwtje en alpha male zeeleeuwen
Zeeleeuwen
Spelende zeeleeuw hindert het opstappen

Similar Posts