6 en 7 december – Quito

Zaterdag om 7.30 op de markt van Otavalo beginnen rondlopen, maar voor 8u zijn ze eigenlijk nog bezig met het opzetten van hun kraampjes. En dan duurt het zo een uur voor de andere toeristen toekomen, maar in deze periode loopt het daar echt niet vol van.

De markt is op zaterdag echt wel gigantisch groot geworden, en alle straten rond de plaza de ponchos staan vol met kraampjes. Meestal ártisanale´ dingen, maar aan de rand ook groeten, fruit, vlees…

En er is hier wel wat te vinden eigenlijk, als mijn rugzak zowieso al niet uitpuilde had ik hier waarschijnlijk wel serieus wat inkopen kunnen doen.

Maar iets na 10u de bus genomen naar Quito, daar rond 13u toegekomen. Eerst de taxi´s binnen de terminal geprobeerd, maar die waren zodanig met elkaar aan het discussieren over wie mij waarnaartoe zou voeren, dat ik gewoon ben buitengelopen en daar een goedkopere taxi heb genomen.

Ingecheckt in hotel (had dat gereserveerd omdat het hier de Quito feesten zijn en wou geen risico nemen) en dan de wandeling richting new town begonnen. Door een paar parkjes, maar niet zo vet. Tot aan de casa de la cultura ecuatoriana en de museo del banco central, het museum van Quito.

Daarbinnen drie niveau´s. Het eerste vol met heel oude aardwerk, vooral potten. Maar moet toegeven dat er sommige echt wel heel mooi en origineel waren die ik zo zou hebben meegenomen. Tweede niveau coloniale kunst, niet echt mijn ding. En dan het derde niveau hedendaagse kunst. En daar hingen ook een paar schilderijen van Guayasamin, en dat is echt wel mijn smaak. Namaak van zijn schilderijen zie je hier overal ook hangen. Ga bijgevolg proberen om zijn museum toch maar te gaan bekijken, als ik de tijd vind.

Daarna terug naar het hotel met de “metrobus”, want de zon scheen toen ik vertrok maar het was echt wel koud toen ik uit het museum kwam. En na een stevige regen- en onweersbui even richting de oude stad, dan terug naar de nieuwe stad. ´s Avonds is daar een parade blijkbaar die tevens het einde van de Quito feesten voor dit jaar betekent. Is eigenlijk een soort carnavalsstoet, met een tiental praalwagens, en een twintigtal groepen, vooral schoolkinderen (eerder de meisjes dansend in allerlei costuums, en enkele jongens die er meestal gewoon in pak naast lopen :))

Parade duurde een anderhalf uur, daarna met de metrobus terug naar het hotel.

Maar dan…

De halte is een 300m van het hotel, waarvan 200 op een grote, verre van lege baan. Bij het afstappen zie ik o.a. een vrouw alleen lopen, en vier jonge meisjes van een jaar of 12-14 die voor mij in mijn richting lopen. Dus ik denk, dat zal hier wel veilig zijn dan.

Plots steekt er een zwarte jongen van een jaar of 14-16 de straat over richting zijn vriendinnetjes, maar vlak voor hij bij hen is draait hij zich naar mij toe en richt zijn pistool op mij! Mijn eerste reactie was dat dat ding toch niet echt was en wou echt beginnen agressief worden, dat gastje was half zo groot en breed als ik. Maar dan neemt de rede (waarschijnlijk gelukkig) toch de bovenhand, ik weet helemaal niets van pistolen af, en is misschien toch het risico niet echt waard.

Tegen die tijd hadden die vier jonge meisjes voor mij zich omgedraaid, stonden bij me, en waren door al mijn zakken aan het gaan, terwijl de jongen zijn pistool op mij gericht hield. Gevolg, portefeuille, gsm en fototoestel weg. Gelukkig had ik, voor nog maar de tweede keer deze reis, mijn riemzakje met paspoort en het grootste deel van mijn geld in de hostalsafe achtergelaten, alsook Lassies fototoestel dat ik heb geleend voor de Galapagos omdat dat een betere zoom heeft en dat van mij eigenlijk heel raar begon te doen.

Het alles heeft misschien 30 seconden geduurd, waarna ze rustig verderwandelden na mij te hebben gezegd in omgekeerde richting te wandelen.

Maar aangezien er nu wel twee mannen afkwamen, met hen meegelopen op afstand samen naar politie zoekend, en een beetje verder mijn portefeuille teruggevonden, waar 50 USD uit weg was, en het vals briefje van 20 dat ik in Peru had gekregen 😉 Maar mijn rijbewijs en kredietkaart zaten er gelukkig nog in.

Volgens de mannen was er een politiebureau een blok hoger, dus ik daarnaartoe rennen, maar dat was dicht! Terug naar de hoofdstraat waar na een 20 minuten een politiewagen langskwam die ik heb gestopt, en waarna we samen zijn gaan rondrijden, zoekend naar mijn overvallers. Maar daarbij rijden ze door de echte slechte buurt ten oosten van de oude stad, en moet zeggen dat ik daar vanachter in de wagen eigenlijk evenveel schrik heb gehad als tijdens de overval zelf. Ongelooflijk wat je daar ziet, de drugs junkies, hoertjes, dronkaarts, mensen dansend en liggend op straat, en allemaal lijken zich niets aan te trekken van de politie die langsrijd. Politie moest twee keer bijna iemand overrijden voor ze een beetje opzij wouden gaan. En ze rijden daar met hun twee ruiten open voorbij groepen zatten mannen met halflege drankflessen. Was echt niet op mijn gemak. Maar soit, van mijn overvallers uiteraard ook geen spoor meer.

Door de politie afgezet aan mijn hotel, en dan een nachtje proberen slapen, wat niet echt goed is gelukt.

Maar belangrijkste is waarschijnlijk dat ik ongedeerd en wel ben. Maar het was wel even schrikken. Gelukkig komt nu de Galapagos, en die beesten zijn waarschijnlijk iets minder agressief 🙂 Het ergste vind ik waarschijnlijk nog het fototoestel. Het was dan wel zo goed als stuk, maar het was het toestel dat ik met Veerle had gekocht en dat maakt het eigenlijk nogal moeilijk.

Na een slechte nacht, vrij vroeg opgestaan om naar huis te bellen dat ze mijn gsm-nummer zouden blokkeren. Denk dat ik hem voor de metrobus nog expliciet heb uitgezet omdat er nogal wat pickpockets opzitten, maar ben eigenlijk niet 100% zeker.

Daarna metrobus genomen naar politiebureau voor tourisme. Daar aangifte gedaan, hoewel ze er blijkbaar het nut niet van inzagen als ik toch geen verzekering had!

Na een half uurtje terug buiten, en toen was de top van de teleferico uit de wolken. Dus snel taxi naar daar. Teleferico is een uiterst moderne cabinelift zoals die op skivakantie te vinden zijn. Was ongeveer 30 mensen voor mij, en je kan met 6 in een cabine, maar heeft ongeveer 30 minuten geduurd voor ik erop kon, en nog eens 30 voor ik boven was. Als er niet TE veel volk is zetten ze die blijkbaar in vertraging, zodat het echt ontzettend lang duurde, echt wel belachelijk en om de zenuwen van te krijgen.

De teleferico stopt op een 4100m met zicht op Quito, maar vond dat eerlijk gezegd erg tegenvallen. Misschien is het beter als je in de verte de vulkanen ziet liggen (waar nu wolken voor zaten), maar had gedacht een zicht over heel Quito te krijgen, maar je ziet maar een paar stukken omdat er steeds andere bergen voorliggen. Het beste zicht was nog van voor de antennes, waar je eigenlijk niet naartoe mag, maar soit.

Terug naar beneden, en taxi genomen naar het Guayasamin museum, een wereldbekende Ecuadoriaanse schilder waar ik echt onder de indruk van ben, echt mijn ding. Heb er zelfs een kleine poster gekocht, maar heb geen idee hoe ik die in hemelsnaam thuis ga krijgen. Een schilderij bestaat trouwens uit zes stukken, en op computer kan je elk van die stukken dan roteren en verplaatsen, en zo krijg je telkens weer een ander schilderij, wat blijkbaar de bedoeling was. Soms trekt het op niets, maar af en toe komt er echt een mooi ding tevoorschijn.

Daarna te voet naar beneden, naar een shopping center, om te eten, extra geheugenkaartjes te kopen want mijn 4 giga was weg, en heb er ook maar een nieuwe zwembroek gekocht.

Dan richting oude stad, en die is echt wel mooi. En op zondag is het centrum autovrij, wat het nog beter maakt. Maar moet wel toegeven dat ik heel achterdochtig rondloop, amper geld en heb mijn kredietkaart los in mijn zak zitten (ze zoeken blijkbaar enkel dikke dingen). Koloniale kerken en pleinen zijn echt wel de moeite, Quito´s oude stad is niet voor niets werelderfgoed. 1 kerk hier is de meest versierde van Ecuador of Latijns-Amerika, afhankelijk van de bron. Is een 50 kg goud voor gebruikt, en vind het niet super mooi, maar is echt wel heel indrukwekkend.

En heb er ook maar van gebruik gemaakt om een hotel hier in het centrum te boeken voor na de Galapagos. Zou hier iets veiliger zijn. En ging normaal een lange wandeling aan de teleferico doen vandaag, maar daar stond dat die op eigen risico was en niet helemaal veilig, dus heb dat maar niet gedaan. Gevolg, 1 dag gespaard. En moet toegeven dat ik nu een extra dag door Quito ronddwalen en shoppen echt niet meer zie zitten, vooral omdat het moderne Mariscal deel blijkbaar nog veel gevaarlijker is.

Ga dus proberen om mijn vlucht nog een dag te vervroegen, zodat ik de 14de ´s avonds zou landen ipv de 15de zoals nu. Maar nog niets zeker, zal ervan afhangen of er nog plaats is, en dat kan ik hopelijk morgen pas regelen als ik vertrek naar de Galapagos.

Maar dus van deze post geen foto´s omdat ze gestolen zijn, zal dus die van Lassie moeten nemen als ik terugben. En morgen vertrek ik voor vijf dagen naar de Galapagos, zodat de volgende update ook wel even zal duren en waarschijnlijk vanuit Brussel zal gebeuren. Tja, nog een weekje en het zit er inderdaad op… 🙁

Similar Posts