13 november – Huaraz en de Chavin ruines

Vandaag toer naar Chavin, 109 km ten noordoosten van Huaraz.

Een groep van een 20tal mensen. 3 Fransen, 2 Nederlanders, 2 Duitse, 1 Belg en de rest peruvianen. En aangezien elke nationaliteit een welkomsapplaus kreeg… 🙂

Maar na ongeveer een uur wordt er eerst gestopt aan het meer Querococha op 4000m hoogte. Een klein meer maar natuurlijk omringd met bergen, sommige besneeuwd, wat het echt wel mooi maakt. Dan nog een tweetal uur verder tot de lunch. Maar de drie uur vliegen eigenlijk voorbij omdat iedereen voortdurend zijn ruit opendoet omdat er na elke bocht wel een mooie foto van het landschap dat voorbijraast.

Hoogste pas op 4516m, door de tunnel en dan een mega grote christus die je staat op te wachten met een immense vallei achter, echt mooi.

Had zelf mijn lunch mee, ben die wegrestaurants tijdens toers beu, en dus wat gaan wandelen en toevallig uitgekomen op een rots met zicht over de ruines. Geen betere plaats voor een pic-nic.

Dan het museum (dat voor 1 keer eigenlijk wel de moeite was) en daarna de ruines zelf. Dateren van 1300 tot 800 voor christus en worden beschouwd als de wieg van de beschaving hier in Peru. Op zich redelijk mooi, lijken wel gebouwd in een heuvel, en dat is eigenlijk ook zo. Een paar plaza´s, en 1 grote tempel. Geen beelden meer, die staan in het museum. Een leuk ding hier is echter dat er overal tunnels onderlopen waarin je kan lopen. In 1 dan de tunnels staat ook een vier meter hoge obelisk/plaat achtig ding, dat hier vooral geeerd werd.

Je kan hier ook in de kanalisering kruipen, tenminste als je niet claustrofobisch noch te groot bent. De Fransman was te groot, maar twee peruvianen gingen er beneden in en kwamen er mooi boven uit. Het gat is echter net groot genoeg voor hen.

Dan terugweg, de klim nog met licht en dus weer heel mooi, maar dan nog twee uur in het donker naar Huaraz. Was blij om terug te zijn, want veel te laat.

Morgen vertrek ik voor 4 dagen voor de Santa Cruz trek. Moet er om 4.30 uit en moet mijn bagage nog herschikken. Maar dus tot na de trek!

Zicht onderweg naar Chavin
Lago Querococha
Lago Querococha
Lago Querococha
Lago Querococha
Lago Querococha
Lago Querococha
Christus aan einde van tunnel
Zicht op ruines tijdens lunch
Toeter uit Chavin in museum
Kruik in museum
Beeld in museum
Ruines
Belangrijkste tempel
Zwart-wit (ying-yang) ingangspoort
Beneden in, boven uit
Obelisk
Tunnels
Zicht bij terugkeer

Gegevens ter herinnering

(1 EUR = 4 Neuve Soles)

Beide tours met trek andino: http://www.trekandino.com

Dagtour naar Chavin: 35 NS

4 daagse trek Santa Cruz, alles inbegrepen buiten park ingang van 65 NS: 280 NS

Similar Posts