12 november – Huaraz en Wilcahuain ruines

Vandaag begonnen met de Soledad kerk te bezoeken. Dit was eindelijk de eerste kerk in Zuid-Amerika die ik deze reis heb gevonden waar het mogelijk was een kaars te doen branden. Raar hoe dat zo van land tot land scheelt.

Dan naar de toerist office (gewoon perfecte informatie) en een agentschap gezocht voor mijn toer naar Chavin ruines morgen en de Santa Cruz trek vrijdag. En dan, op aangeven van het toerismebureau, beginnen wandelen naar de Wilcahuain ruines, een 7 km maar toch een 2uur stappen omdat je op 3100 naar 3400 meter moet klimmem. Onderweg ga je door een paar kleine dorpjes en langs riviertjes, en komt het zicht over de omringende bergen en Huaraz langzaam tevoorschijn.

Na de middag toegekomen, en toch pas de derde bezoeker vandaag, na een koppel walen die net voor mij waren toegekomen en die verderdoor naar de hot springs probeerden te wandelen. De ruines op zich zijn eigenlijk niet zo fantastisch. Hier zijn twee sites die dateren van 600 a 800 AD, die voornamelijk gekend en gebruikt werden voor het eren van de doden en waar in sommige ruimtes mummies werden ondergebracht.

Na de eerste site richting de tweede gewandeld, de straat verder volgend. Maar zag plots een trail vertrekken de bergen op en kon dat natuurlijk niet weerstaan. Zag na een tijdje het kruis dat op de heuvel boven Huaraz staat dus dacht dat ik daar wel even naartoe kon wandelen. Maar op deze hoogte was dat klimmen toch ook weer niet zo simpel, maar de zichten over de stad en de omliggende bergen en vallei waren het meer dan waard, al was het weer nog steeds niet echt super. Maar ja, het is hier dan ook het regenseizoen.

Terug naar beneden en naar de 2de site, ook niet zo super, daarvoor moet je eigenlijk niet naar hier komen tenzij je archeoloog bent. Dan toevallig een kleine soort trail gevonden die naar Huaraz aangeduid stond, maar waar de bewegwijzering natuurlijk bij de eerste splitsing 200m verder al zoek was. Dan maar op orientatiegevoel verdergelopen, en was echt een heel leuk pad. Gaf een beetje de indruk een oud incapad tussen de huizen en de velden te volgen.

Terug naar stad beginnen wandelen omdat er geen busje of collectivo te bespeuren was, maar op 2 km toch maar taxi genomen omdat het laat begon te worden en ik de Mercado Central, de overdekte markt en de errond liggende straatjes vol kleine stalletjes. Heel groot en eigenlijk heel leuk.

Na de inkopen voor de toer morgen gaan eten in een vegetarisch restaurant, soup en lasagna. Was de kip of worst of steak met friten even zodanig beu dat het echt wel ontzettend smaakte. En op mijn kamer wacht nu ook nog een pie de limon, hoop dat ze hier even lekker zijn dan in Chili 🙂

Kerk Soledad in Huaraz
Vrouw met typische hoed voor kerk
Plaza de Armas met bergen achter
Speelplein van klein dorpje onderweg naar Ruines
Straat in klein dorpje
Wilcahuain belangrijkste gebouw
Wilcahuain en ligging
Zicht onderweg naar kruis
Zicht onderweg naar kruis
Zicht van kruis met Huaraz in de diepte
Wilcahuain Ichic, de plaats waar de doden werden geeerd
Trail terug naar Huaraz

Similar Posts