19 november – Trujillo

Aangezien mijn maag niet helemaal in orde was, een uur voor het vertrek gaan vragen of ik de busrit niet een dag kon uitstellen, maar aangezien dat niet kon toch maar op de bus gestapt. En eigenlijk geen probleem, werd beter naargelang het vorderde, maar was wel blij dat ik de panoramische plaatsen bovenaan had, want de weg was eigenlijk ontzettend draaierig en met veel te veel gaten.

Hier om 7.00 toegekomen, taxi genomen naar het centrum en daar vrij snel degelijk hotel gevonden. Direct stad bezocht (niet echt veel soeps) en toer geboekt voor de dingen hier in de omstreken, een paar ruines en een vissersdorp. Verwachtte er eigenlijk niet al te veel van.

Om 10.30 vertrekt de eerste toer naar de Huaca de la luna. Je rijdt eerst langs de Huaca del sol, wat indrukwekkend is omdat het heel groot en lang is waaronder ruines verscholen zouden liggen, maar voor de rest zegt dat niet veel.

En als je bij de Huaca de la luna toekomt zie je eigenlijk gewoon een berg met zand waarop ze aan het werken zijn. Maar dan ga je die berg binnen…

Deze tempel dateert van iets na Christus tijdens de Moche, veel voor de Inca´s dus. Als de tempel te veel beschadigd werd door aardbeving of andere natuurramp, of mocht een nieuwe koning dat wensen, dan werd de oude tempel gevuld met bakstenen en werd een een muur rondgebouwd, waarop een nieuwe, bijgevolg grotere tempel werd gebouwd. Zo zijn er onder deze berg blijkbaar vijf gebouwd. En het geheel is dan heel lange tijd onder het zand bewaard gebleven.

Gevolg is dat alles ontzettend goed bewaard is. En het is een heel doolhof van muren van verschillende tempels, waarbij je een muur met perfect bewaarde reliefen in perfect bewaarde originele kleuren plots ziet verderlopen achter een bakstenen muur die daar loodrecht opstaat maar van een volgende tempel is. Is ontzettend moeilijk uit te leggen, en was voor 1 keer heel blij dat er een gids meewas. Maar het is echt gewoon schitterend om die muren in originele kleuren te zien. En je eindigt bij de ceremoniele muur, gewoon uniek, een vijf verdiepingen hoge muur met beelden in perfect bewaarde kleuren, zodat je voor 1 keer echt de indruk krijgt dat je het ziet zoals de mensen dat toen gezien hebben.

Begrijp echt niet dat deze tempel niet meer gekend is, had er alleszins nog nooit van gehoord, wat onbegrijpelijk is! Ze zijn hier trouwens nog volop bezig, hebben onlangs 27 graven gevonden waarvan het museum volgend jaar opent, op de top van de berg die ertegen ligt hebben ze net een andere tempel en een tekening van 500m a la Nasca, en in 2005 hebben ze hier ook het graf gevonden van een vrouwelijke heerser/koningin, wat nogal stof doet opwaaien omdat een vrouwelijke vorst altijd onmogelijk werd geacht…en het is ook een belachelijk idee natuurlijk :)) Maar dus hier binnen vijf jaar of zo terugkomen moet het nog onvergetelijker maken.

Dit was dus zeker een geslaagde ochtend en een ontzettend aangename verrassing. Terug naar Trujillo voor lunch en dan vertrek met de tweede toer naar Chan Chan, waar ik eigenlijk voor kwam. Eerste stop de Hueca Arco Iris (of Dragon), de tempel van de regenboog. Tja, een paar reliefs, maar eigenlijk niet zo vet. Dan stop in het museum van Chan Chan, waar ik geen woorden aan ga verspillen. En dan uiteindelijk Chan Chan.

Dit is een oude Chime(?) stad, het tijdperk na de Moche, die daarna door de Inca´s werden veroverd. De stad op zich is echt ontzettend groot, 14 vierkante kilometer, waarop je eigenlijk bergjes zand ziet. Niet echt super indrukwekkend dus, maar de grootte ervan wel. Hiervan kan je momenteel 1 paleis bezoeken dat ze deels hebben gerestaureerd. En dit paleis is echt immens, het lijkt niet te stoppen, met waterbronnen en begraafplaats, ceremoniele plaatsen, offerplaatsen, enz. Maar het is allemaal nog niet zo fantastisch goed gerestaureerd zodat vooral de grootte de aandacht trekt. Maar ja, denk dat na wat ik ´s ochtends had gezien in volle kleuren dit te veel op een ruine met af en toe een relief leek.

Daarna nog naar Huanchaco, een vissersstadje hier niet ver vandaag dat bekend staat voor zijn rieten bootjes. Op zich wel leuk. Maar het echt rare was dat ze met netten vol krabben terugkwamen, die ze blijkbaar met twee moesten dragen. Echt ongelooflijk hoevel krab daarin zat. En blijkbaar doen ze daarvoor niets anders dan hun netten uitgooien en terug dichttrekken. Denk dat ik hier niet graag zou gaan zwemmen.

En dan ´s avonds, iets minder, komt voor de zoveelste keer iemand vragen om engels te oefenen, en is voor mij ok als ze dat willen doen. Wouden mee gaan eten, mij best, en vroegen dan of ik geen USD wou wisselen omdat hij naar Equador moest. Aangezien ik weet dat hier blijkbaar nogal wat valse Neuve Soles briefjes rondgaan uiteraard geweigerd. Maar wou na een tijdje het briefje zien omdat hij veel briefjes uit allerlei landen spaart en deze er zo nieuw en blah blah uitzag (wat ik moet toegeven mij ook was opgevallen vergeleken met de oudere die ik heb). Hij kon toch geen kant uit, dus dacht dat wel ok was. Maar het is hem blijkbaar toch gelukt het om te wisselen voor een vals briefje van 20 USD, hoewel ik het constant in het oog heb gehouden. Maar zijn daarna nog braaf meegelopen en vriendelijk dag gezegd. Tja, ze hebben me hier dus toch liggen gehad vrees ik, waar ik nog op stond te kijken ook. Gelukkig heb ik nooit veel in mijn Portefeuille zelf. Het briefje van 1 USD heeft hij blijkbaar niet gewisseld 🙂 Maar dus ondertussen weer wat minder vertrouwen en wat meer op mijn hoede.

Tempel van de maan

Tempel van de maan Nuur van een niveau verdwijnt achter ander niveau
Tempel van de maan

Ceremoniele muur van Tempel van de maan
Ceremoniele muur van Tempel van de maan
Tempel van de maan bij toekomen

Hueca Arco Iris

Hueca Arco Iris

Beschermde haarloze hond bij Hueca Arco Iris

Chan Chan

Chan Chan

Vissers in Huanchaco

Huanchaco
Vissers bij Huanchaco

Vissers bij Huanchaco
Huanchaco
visser met krabben bij Huanchaco
visser met krabben bij Huanchaco
Trujillo plaza de Armas en cathedraal

Similar Posts