30 juli – Zuunmod en Mandshir Khiid

Na het overlopen van de LP beslist om hier nog twee dagen te blijven om de rest in en rond UB te bezoeken. Ben bijgevolg mijn vliegtuigticket gaan laten herboeken naar 1 augustus om 4.05 ‘s ochtends. Weet alleen niet of ik mijn aansluitende Cathay vluchten zal kunnen verzetten aangezien die hier geen office hebben en ik geen contact mailadres vind op internet. Zal dus of de 1ste toekomen in Bangkok, of een paar nachten in Seoul vastzitten. Hoop vurig het eerste.

Verder nogal lastig gisteren en vandaag, na 18 dagen met de groep zit de ‘blues’ er wat in, is terug even wennen om alleen te reizen en was echt wel leuke groep.

De lokale bus genomen naar Zuunmod, een uurtje van UB over heel goeie weg. Daar een taxi gezocht die mij wou voeren naar het klooster. Na veel pictionary om uit te leggen dat ze mij moesten brengen, wachten en terugbrengen gaven ze echt te hoge prijzen. Dan maar andere taxi opgezocht en mij gewoon naar ginder laten voeren voor een redelijke prijs.

Het klooster ligt in een nationaal park dat op zich wel meevalt, maar na onze tour en het Tereljpark een beetje verbleekt vrees ik. En het klooster zelf is helemaal niets. Het werd vernield door de russen en ze hebben een nieuw gebouwd dat niet veel soeps is. De ruines van het eerste staat er echter wel nog, wat waarschijnlijk het interessantste was aan de trip. Boven het klooster zijn wat oude boeddistische rotsschilderingen die eigenlijk ook wel de moeite waren.

Daarna de negen kilometer naar Zuunmod teruggelopen, de taxi was zo slim om niet te wachten. Maar op zich wel leuk, zo helemaal alleen in die immense vlakke leegte. En dan langs de ‘buitenwijken’ van Zuunmod, ook wel eens raar om zien. Echte huisjes omringd door houten hekken waardoor het er allemaal een beetje als een sloppenwijk uitziet.

Terug naar UB met lokale bus en dan gaan kijken naar Indiana Jones and the crystal skull…ze waren ook beter bij drie films gebleven. Maar de reacties van de mensen in de zaal waren wel super, ze leven hier echt helemaal mee.

Dan internet, eten en de laatste nacht Mongolie…

Zuunmod straatbeeld
Zuunmod straatbeeld
Nieuw en verbrand klooster
Zicht uit klooster

Similar Posts