29 en 30 september – Amritsar

Om 8u afgesproken met Bill op dakterras voor een laatste ontbijt. Was zo relaxed en gezellig dat ik pas iets voor 10 aan het busstation was voor de bus naar pathankot en verder naar Amritsar.

Waren drie super aangename dagen, was echt leuk gezelschap. Merci Bill!

Dan de rit naar Amristar, 8 uur bus, en dit zonder enig tijdverlies bij de overstap van de ene bus naar de andere. Achtte een gemiddelde van 25km/u toch echt ondenkbaar voor een land als Indië, maar ze zijn hier toch nog steeds meer achter dan ik dacht.

Dan een tijdje naar een guesthouse gezocht, wou voor de laatste twee nachten toch iets deftiger en niet te lawaaierig, kwestie van toch wat te slapen voor het naar huis gaan.

Dacht daarna al even te gaan kijken in de gouden tempel, het ‘mekka van de Sikhs’. Heb daar een uur rondgehangen, heeft echt wel iets heel spiritueels, is een ‘gouden’ tempel in het midden van een artificieel meer omringd door een marmeren gebouw. Je zou er inderdaad godsdienstig van worden daar ‘s avonds rond dat meertje wandelen met de godsdienstige liederen die weerklinken.

En dan een pizza in de airco, is hier ercht wel veeel te heet. Heb gelukkig ook airco op de kamer.

Uitgeslapen en dan terug naar de gouden tempel, nu veel meer volk maar nog steeds even indrukwekkend. En dan de keukens en eetzalen. Je krijgt hier gratis eten als je wil, maar voor die massa pelgrims koken is natuurlijk niet niets, dus het zicht van al die mensen op de grond hun Dahl bat etend is echt speciaal.

En dan de tour naar de grens met Pakistan voor de sluitingsceremonie. En die is gewoon surrealistisch. Het lijkt wel een voetbalwedstrijd. Aan beide kanten van de grens is een stadium gebouwd, en een massa volk komt kijken naar de ceremonie. Bedoeling is blijkbaar zo stoer stampend mogelijk naar het hek te lopen, en dat de toeschouwers zo hard mogelijk juichen. Na een tijdje gaan de hekken open en staan ze wat naast elkaar te stampen, echt hallucinant en uniek, met ons patriotisme is dit echt ondenkbaar.

Dan terug naar Amristar, pakken, morgen vroeg vlucht naar New Delhi en verder naar Brussel.

Gegevens ter herinnering

(1 EUR = 60 INR (Rs))
Lucky guest house: perfecte kamer: 800Rs
Bus McLeod Ganj – Pathankot: 131 Rs
Bus Pathankot – Aritsar: 73Rs
Tour naar grens met shared jeep: 110 Rs























Similar Posts