9 juni – Vilnius, Trakai

Voor één keer een goed hotel en echt slecht geslapen, geen idee waarom. Het bed was waarschijnlijk te zacht en proper 😉 Maar om 9u15 naar beneden voor het ontbijt, waren ze de buffettafel toch aan het kuisen zeker. Dacht dat dan wel een continental of zo zou worden. Maar toen de serveerster mij verontrust aankeek en zie dat het ontbijt maar tot 10u was viel mijn frank dat ik het tijdsverschil helemaal was vergeten. Gelukkig waren ze vriendelijk genoeg om nog wat bij elkaar te zoeken; een groot bord sla met een paar worstjes, en een veel te groot bord boterhammen met kaas en hesp. Vond dat ik toch één ervan moest opeten, drie keer raden welk het was.

Dan vertrokken voor de stadswandeling, is uiteindelijk 6 uur en 25 km geworden. Mijn voeten waren wel een beetje moe. Maar ook Vilnius was een echte aangename verrassing. Qua bezienswaardigheden is het hier niet echt super, maar qua stad en leefbaarheid fantastisch. De hele stad ligt vol met pleinen en parken waar iedereen de hele dag op zijn gemak zit. Ook de plaatsen voor de kerken, kathedralen en officiele gebouwen zijn omringd door bankjes waar jong en oud gezellig rondhangt. Vele zitten gewoon samen wat te drinken, te skate boarden, veel schilderen ook. De hele stad heeft verschillende wijken, een moderne wijk, de oude stad, de wijk op een soort eiland a la Montmartre waar ze hun eigen onafhankelijksheidsverkaring hebben gemaakt en opgehangen (wel grappig), het park boven de stad…allemaal vol kerken. De kerken zijn niet echt mooi vanbinnen. Wat opvalt is dat hier ontzettend veel kerken zijn, maar dat een groot deel daarvan gewoon verwaarloosd zijn. Waarschijnlijk nog uit de communistische tijd, en sindsdien hebben ze er ook nog niets aan gedaan.

Maar in het kort, geen stad om naartoe te komen voor een of andere bezienswaardigheid, maar een supergezellige stad om gewoon in rond te dwalen. Waarschijnlijk heeft het weer er ook wel wat bij geholpen, maar ben op het einde van de wandeling terug naar bvb het plein voor de kathedraal gelopen en ben daar een half uur gewoon gaan zitten rondkijken en de sfeer opnemen. Echt super om te zien hoe iedereen hier rustig zijn gang gaat. Had hier echt het ‘love and peace’ gevoel, maar dan zonder het uiterlijke vertoon en de wiet natuurlijk. Vond zelf dus heel leuke stad, en Lithouwen blijft verbazen.

Had in de gids gelezen dat je absoluut naar een klein stadje Tarkai moest, op een klein halfuur van vilnius. Dus rond 18u de wagen genomen en naar hier gereden, het is hier toch licht tot ongeveer 22u30. En inderdaad, is hier echt prachtig en de rust zelve. Het gaat hier over een klein dorpje van een of andere minderheid die leven aan een ontzettend mooi meer met op een klein eilandje een (te goed) gerestaureerd romantisch kasteel. Het dorpje lijkt amper 500m lang en de ligging is super, tussen twee meren in. Daar nog zo een drie uur rondgewandeld, langs het kasteel, de ‘kade’, het dorp, en dan aan de rand van het meer gegeten, de Kabibu (of zo), de lokale lekkernij die eigenlijk niets anders zijn dan empanadas! En ja, even lekker ook nog. Heb er dus vier naar binnengespeeld tot ik niet meer kon, op een terras aan het meer met zicht op dat kasteel, de bootjes die errond varen en de paar wandelaars die over de brugjes naar het kasteel lopen. Was echt ongelooflijk rustgevend en mooi, alleen jammer van de muggen die bij de valavond kwamen opzetten. Ik was eigenlijk van plan om terug in Vilnius iets te gaan zoeken, maar ben hier maar een camping gaan opzoeken aan het meer, is echt een ongelooflijk mooi zicht en pure stilte. Op het onweer na dat hier momenteel voorbij gaat dan. Gelukkig heb ik gekozen voor een cabine (ervan profiteren zolang ze nog betaalbaar blijven). Een natte tent opvouwen en de hele dag mee rondrijden is trouwens ookbeter te vermijden.

Gegevens ter herinnering
(1 EUR = 3,45 LTV vastgekoppeld aan euro)

Camping cabine aan meer 80
Empanadas aan meer 4,5 LTV, mmmm

Similar Posts