7 tot 16 november 2013 – Madeira (en Lissabon)

Vrijdag na aankomst in Funchal, ‘wagen’ opgehaald (een echt krot, een renault Modus met 125000km en geen kant zonder deuken en krassen) en dan naar hotel in Ribeira Brava. Wat gewandeld door het dorpje en langs de kust tot Punto do Sol, en moe in bed gekropen.

Zaterdag, eerste Levada wandeling, Levade do Moinho met een doorsteek naar de Levada Norte om terug te komen. Super wandeling, aanrader.

Zondag van hotel veranderd, wat aan de kust rondgewandeld. Dan autodagje naar carreira nog iets. Wel ok.

Maandag Monte en de pico Ruvio en Arieilo. Onderweg in Monte gestopt, vanwaar de bekendste attractie van het eiland vertrekt: de ‘slee’ bestuurd door twee mannen die je van de berg afduwen. Dan naar de Arieillo gereden en daar de wandeling van de Arieilo naar de Ruvio gevolgd. Maar het laatste deel was dicht door landverschuiving. Wandeling afgemaakt (de lus, echt ontzettend de moeite waard maar wel vermoeiend) en de wagen genomen naar de andere kant van de berg om daar de Ruvio alsnog te beklimmen. Deze kant is trouwens veel gemakkelijker dan via de Arieillo, maar wel minder indrukwekkend en mooi.

Dinsdag autodagje rond het eiland tot Porto Moniz en terug via de andere kant. De kleine dorpjes af en toe zijn wel leuk, maar de wandelingen geven toch een veel betere indrukken.

Woensdag – de populairste wandeling van het eiland naar de 25 fontainas en Rico. Maar op volgens mij niet echt mooier dan sommige andere wandelingen hier, en vooral is het hier vol groepen. Aangezien de paadjes heel smal zijn sta je al snel 5 a 10 minuten te wachten tot een groep voorbij is. En als ze voor je lopen gaat het natuurlijk heel traag. Verder zit het aan de waterval zelf dus eveneens vol met mensen , en het is daar echt niet groot. Misschien best deze in de late namiddag doen als de groepen weg zijn, maar dan moet je wel fit genoeg zijn om op tijd terug te zijn.

Donderdag – Bezoek aan Funchal. Nog wel gezellige stad, maar veel is er niet te zien, dus je bent er snel door.

Vrijdag, wandeling op het schiereiland in het zuidoosten (fantastisch) en daarna nog de Levada dos Mocandos (of zoiets, niet zo vet)

Zaterdag, Levade do Casteljo. Eerste deel langs dorpjes, wel ok, tweede deel de bergen in tot aan een watervalletje (heel mooi) en late namiddag nog door Funchal gesluiered..

Gegevens ter herinnering
Hotel Bravamar in Ribeira Brava, ok voor de prijs.
Hotel Escola Turismo. Goed en wel ok gelegen om het eiland te bezoeken, maar je hebt een wagen nodig.
App Walk Me (Madeira) zeer aan te raden.
Restaurant Rubi in Ajuda. Typisch, lekker en niet duur.
In Funchal, achter de santa maria kerk, Portoa, heel lekker. Beide van tripadvisor.