11 juni – Rundae palace, Jurmala, Riga

Ging normaal naar Kolka gaan in het noordwesten van Letland, maar aangezien dat vijf uur rijden is voor wat blijkbaar alleen iets is waar je naartoe moet omdat het verlaten is, laat ik dat toch maar vallen. Denk dat qua verlaten zijn lapland nog wel wat extremer zal zijn.

Maar in de plaats dus Rundae palace bezocht, iets meer op de weg, maar daardoor kwam ik wel terug voorbij de kruisenheuvel, dus daar even de benen gestrekt.

Dan Rundae palace, een buitenverblijf van de graven hier en gebouwd door dezelfde architect als degene die het winterpaleis in Sint-Petersburg heeft gebouwd. En inderdaad, het kasteel is wel heel indrukwekkend, en ook vanbinnen heel mooi. Echt wel de moeite. Leuke is ook dat sommige kamers nog aan het restaureren zijn en dat ze de deuren daarvan openzetten. Straf om te zien wat de toestand van het kasteel was voor ze aan de restauratie begonnen. Kan me inbeelden dat Versailles of schonbrun er ook niet vanzelf nog altijd zo ‘nieuw’ uitzien.

Daarna doorgereden naar Jurmala, de Franse riviera van Letland. Dit is de plaats waar alle rijken, en ook Russen, hun huis komen zetten tussen de bomen en niet ver van de zee. Had hier ook een soort ‘croisiere’ verwacht, maar hier is alleen een soort brede winkelstraat n het midden van de stad met veel cafes en restaurants. Heel raar eigenlijk dat de treinsporen hier langs het water liggen in plaats van daar een soort dijk aan te leggen. Maar soit, de rijken vinden het hier leuk, dus waarom veranderen.

Dan nog wat doorgereden naar het natuurreservaat net ten noorden, en dit is echt het zuiden van Frankrijk, dennenbossen die uitgeven op het strand. Het strand is hier wel wit, leeg en uitgestrekt, maar niet onderhouden en niet zo breed. Maar ja, strand, niet echt mijn ding natuurlijk. Dus dan maar richting Riga, hier een hotel gevonden dat niet te duur wat (was ‘s ochtends een beetje misselijk, en de city camping is meer een parking een eindje van het centruk en dat zie ik niet zitten). Dan naar de oude stad gelopen, en even moeten zoeken voor ik het herkende. Is een echte metamorfose. Waar in december hier enkele kerstkraampjes stonden staan alle pleinen hier nu vol met terrassen en banken, daartussen live bandjes, en veel, heel veel drinkende mensen uit alle landen lijkt wel, maar veel Britten, Duitsers, en Scandinaven (denk ik). Maar wel heel gezellig allemaal. Ben dan naar de wedstrijd Frankrijk-Uruguay gaan kijken (zo gaat Frankrijk de cup ook niet winnen hoor) op zo’n terras met een latijns-amerikaans groepje en dansende mensen naast de tv-schermen. Heel leuke manier om een voetbalmatch te bekijken.

En dan nu in hotel, morgen oost-letland en dan richting Tallinn, kijken hoe ver ik geraak. De wegen hier in Letland zijn wel wat minder goed en wat drukker dan in Lithouwen, maar zeker niet zo erg als in Polen. En de 90km per uur die je erop mag rijden, kan je hier ook gemakkelijk halen het grootste deel van de tijd. Dus fingers crossed dat het in Estland ook zo meevalt, en dat de kleinere wegen die ik morgen normaal ga nemen ook nog in redelijk goede staat zijn.

Gegevens ter herinnering
Riverside hotel: €39 voor single met ontbijt.

Similar Posts