6 tot 14 September – Japan

Hierna een kort verslag van de korte trip naar Japan. Een echt fantastische 9-dagen, mijn opinie over Japan is helemaal bevestigd en die over de Japanners helemaal bijgedraaid! Foto’s lukken jammergenoeg nog steeds niet, want heb een programma nodig om mijn (RAW) foto’s om te zetten naar jpg, en de computers in Maleisie en Singapore weigeren tot nu toe om ‘onbekende’ exe’s op te starten.

6 September – Tokyo

Vroeg vertrek uit Singapore, heel vroeg moeten opstaan. Op de luchthaven werd ik eerst geweigerd op de vlucht omdat ik bij terugkomst van Japan geen vlucht uit Singapore kon voorleggen. Ook mijn vlucht uit Bangkok was niet voldoende. Ga terug naar Maleisie met de bus, dus normaal dat dat ik dat niet heb. Bleek uiteindelijk een probleem van de luchtvaartmaatschappij (northwest) zelf, niet van de immigratiedienst, want die hadden mij uiteraard de eerste keer al zonder probleem of vraag binnengelaten. Heb mijn visa als onderpand moeten geven mocht ik Singapore niet binnenmogen bij terugkomst. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, echt ongelooflijk, absoluut uit wegblijven, tenzij ze echt een stuk goedkoper zijn zoals nu, maar zijn slecht, ouderwets en doen altijd moeilijk over vanalles en nog wat. Ze zouden bijna vragen of je je kousen de laatste keer wel zelf hebt gewassen en of je zeker bent dat die niet bij een of andere overval gebruikt zijn voor je ze gekocht hebt! Maar soit…

Bij de paspoortcontrole in Japan word ik meegenomen naar een zaal apart waar ze mijn paspoort dubbelchecken. Die agent had blijkbaar nog nooit het nieuwe model van een Belgisch paspoort gezien, en aangezien de mijne niet echt meer kreukloos is wou hij een extra check. Maar na een paar excuses voor het wachten kreeg ik zonder probleem mijn 30-dagen visum.

Bij aankomst gemerkt dat we de JR rail pass in Singapore waren vergeten! Achteraf bekeken niet zeker dat we er veel door verloren hebben, de dingen die we hebben gedaan hadden nl altijd passes, zodat het openbaar vervoer en de ingangen inbegrepen waren, wat met de JR pass niet het geval was geweest en we zijn eigenlijk enkel van Tokyo naar Kyoto gereisd. De JR pass wordt gelukkig voor 85% terugbetaald.

Na het zoeken naar de pass zonder te vinden de skytrain naar Ueno station en dan te voet naar Hotel, klein maar heel goed voor de prijs. Nog snel de Senso-ji tempel bezocht, wel mooi als eerste tempel, en dan rondgewandeld in de Asakusa area, gezellig met kleine winkeltjes en straatrestaurantjes. Bij zo’n laatste gegeten, de Tofu salad was super (ze hebben daar verse tofu die wat op flan lijkt). de beef soup en spring rolls ook. Alleen de gebakken kippenmaag was niet te eten…al wisten we pas na het proeven wat het was 🙂

7 september – Kyoto

Vroeg vertrokken met de Shinkansen (bullet train, de Japanse TGV) naar Kyoto en verder naar ons hotel bij het station, een grote kamer met matten waar je gewoon op de grond op een dun oprolbaar matras slaapt, maar echt Japans en eigenlijk heb je niet meer nodig.

Dan zo snel mogelijk begonnen aan het stadsbezoek:

– Shosei-en tempel en zijn tuinen (eigenlijk net zo vet en dure ingang voor niets)

– de Nishiki market, gewoon super. Een beetje het Leuvense hapje tapje maar dan volledig gratis. De markt is een lange gallerij met voornamelijk winkeltjes die een of ander voedsel verkopen. Leuke is dat ze van alles een proefplatformpje hebben, zodat je alles dus even kan proeven. Echt wel ontzettend leuk, vooral omdat wij zo goed als geen enkel van al die dingen kennen en je het dan eens kan uitproberen zonder te moeten kopen of bestellen. Hebben daar wel een uur of twee in rondgelopen 🙂

– Shimagama-jinja: kleine en wel leuke shrine, maar dan ook weer geen echte must.

– Naar ginkaku-ji (Silver tempel) maar die was dicht en blijkbaar onder restauratie, zodat we ook niet meer zijn teruggegaan. Wel de philosopher’s walk gedaan, een kleine wandelweg langs een riviertje langs een paar tempeltjes…wel gezellig en langer dan verwacht.

– De avond afgesloten met een wandeling door Gion en voor het spotten van Geisha’s die daar af en toe rondlopen, maar tevergeefs. De kleine straatjes zijn echter wel gezellig en ons sushi restaurant was heel lekker en goedkoop (zijn er de dag erna teruggegaan 🙂 )

8 september – Kyoto

Vervolg van het stadsbezoek, waarbij we nu van strategie zijn veranderd en de belangrijkste tempels eerst doen. Kyoto heeft er letterlijk honderden zodat het na een tijdje een overdosisgevoel geeft.

– Kinkaju-ji (Golden tempel): gewoon verbluffend, een gouden tempel bij een aangelegd meertje, echt ontzettend mooi.

-Ryoan-ji tempel met de floating rocks. Had meer van de floating rocks verwacht, je hebt echt wel veel verbeelding nodig, maar de tuin erachter is echt wel de moeite.

– Nijo-jo kasteel: fantastisch om te zien, zo uit een film of stripverhaal, een oud feodaal kasteel, maar helemaal anders dan wat wij in Europa gewoon zijn. Echt de moeite en een super tuin, en dit in het centrum van Kyoto.

– Met de metro buiten de stad naar Fushimi-inari shrine. De tempels en shrine op zich stellen niet veel voor, maar de heuvel met de shrines op zijn gelinkt via kilometerslange wandelwegen die letterlijk overdekt zijn door torii, een soort japanse gebedspoort. Echt wel uniek om in rond te wandelen.

– Terug naar Kyoyo en Gion Corner voor een voorstelling van de traditionele culturele dansen en tradities, bvb thee ceremonie, dansen, comedie, harp spelen, bloemschikken…op zich leuk om eens te zien, maar niet echt de beste die ik ooit zag. Kan zeker niet op tegen de Mongoolse bijvoorbeeld.

– Eten in zelfde restaurant als gisteren en na korte wandeling in Gion laat terug naar hotel.

9 september – Kyoto, Himeji-jo en Osaka

 Heel vroeg opgestaan om eerst de Kiyomizu-deru tempel te bezichtigen, een tempel op een heuvel met zicht over Kyoto. Hadden blijkbaar ook het geluk dat de Main Hall te bezichigen was, iets wat blijkbaar slechts 1 keer om de 33 jaar gebeurt (of ze hebben ons weer iets wijsgemaakt :)). Tempel absoluut de moeite, al is het voor de ligging ervan.

Daarna met de trein (via onze Kensie vervoerspass) naar Himeji-jo, het belangrijkste overgebleven kasteel van Japan, waar we een anderhalf uur voor sluitingstijd toekwamen en het kasteel hebben gesloten. Maar het is echt onzettend mooi om zien, immens groot op zijn heuvel en gewoon indrukwekkend, al is er van binnen niets te zien. De buitenkant is voor ons gewoon zo anders en geraffineerd en dat maakt het ontzettend aantrekkelijk.

Aangezien de trein (eerder metro, twee keer overstappen en regelmatig stoppen) via Kobe en Osaka terugmoet, hebben we besloten om in Osaka uit te stappen en wat rond te wandelen in de drukke uitgangs/winkelbuurt en daar te eten. De Dotombori Arcade is echt een groot neon uithangbord, met gebouwen helemaal bedolven onder de lichtdecoratie. Voor ons  heel leuk om zien. Daar dan ergens een sushi restaurantje binnengestapt, waar de bordjes op een band het restaurant rondgaan. Echt ongelooflijk, zijn daar rondgegeten van heerlijk verse sushi’s buitengekomen voor 12 EUR…voor ons beiden! Die mogen van mij een filiaal in Brussel opendoen 🙂

Dan trein nog terug naar Kyoto en slapen, was (weeral) laat.

10 september – Nara

Vroeg op (voor de verandering) voor de trein naar Nara. Daar de wandeling gevolgd langs de belangrijkste tempels, tuinen en parken. In een winkel een typisch lunchpakket gekocht om odnerweg op te eten. Is hier echt fantastisch, elke supermarkt of zelfs winkeltje of restaurantje heeft plastieke dozen waarin ze kleine hapjes meegeven, zoals sushi’s, tempura, gefrituurde dingen, slaatjes… en allemaal heel lekker en ook nog goedkoop. Ons lunchpakket in de Isui-en tuinen opgegeten, super. Is een van de mooiste tuinen die we hebben gezien, de typische perfect aangelegde tuinen met een klein meertje en waterval.

Daarna rest van de wandeling, waarbij vooral de Todai-ji tempel de moeite is, met zijn immense houten buddha erin.

Het leuke aan Nara als stad is trouwens dat de herten hier vrij rondlopen en dan ook gewoon voor de tempels en op de straten liggen en wandelen, en dat je die zonder probleem kan benaderen. Echt heel raar om zien en leuk om zo een hert eens te strelen terwijl het je rustig aanstaart.

Op tijd terug naar Kyoto, sushirestaurant in station (weer ronddraaiende bordjes, even heerlijk als gusteren) en daar via internet hotels zitten zoeken voor komende dagen, het weekend is een verlengd weekend in Japan dus is nogal veel volzet en willen niet te veel tijd verliezen met het rondlopen om een kamer/hotel te vinden.

11 september – Tokyo

Vroeg de Shinkansen bullet trein terug naar Tokyo genomen en daar naar Asakusa om de trein en Nikko pass te bemachtigen. Voor de trein ‘s avonds naar Nikko te nemen, eerst Tokyo nog wat bezocht. Eerst de Shibaya crossing, het befaamde kruispunt waar alle overgangen tegelijkertijd op groen springen en ze dan in alle richtingen (inclusief diagonaal) met honderden het kruispunt oversteken. Hebben het deze keer eigenlijk niet gevonden (bij terugkomen later gelukkig wel), en is echt de moeite om die zee van mensen te zien bewegen.

Dan naar de Meiji-jingu, zowat de belangrijkste tempel in Tokyo. Op zich na Kyoto eigenlijk niet zo indrukwekeknd meer en het begon er ook te regenen, zodat we vrij snel naar terug naar het station voor de trein naar Nikko zijn geweest. De kleine ceremonie aan de tempel was wel nog leuk.

Na wat zoeken hotel gevonden, de nikko park ‘lodge’, die dus niet in het historisch centrum lag zoals aangekondigd op hun site, maar gelukkig is Nikko niet zo groot.

12 september – Nikko

Heel vroeg op, want hier is vrij veel te zien en we hebben maar 1 dag. De dag begonnen bij het openen van de tempels in de stad zelf, waarij de Tosho-gu tempel echt impressionant en origineel is. Mar ontzettend veel volk, zelf vlak bij opening, vooral schoolgroepen die hier blijkbaar hun klasfoto komen maken.

Daarna vertrokken om de omgeving van Nikko te bezoeken, die bekend staat voor zijn natuur. De bus genomen naar het verste punt, de Yumoto onsen, met een heel mooie waterval die begint aan een schitterend meer omringd door bergen…ideaal voor een lunch picnic.

Dan de Senjogahara trail gelopen, twee uur door moerassig gebied, langs de rivier en door bossen of velden, met zicht op bergen in de verte. En dit op zijn Japans, zodat je constant op een verhoogde houten weg loopt…echt een fantastische wandeling, niet te lang, veel afwisseling en prachtige natuur.

De trail komt uit bij de tweede waterval, die op zich eigenlijk niet veel voorstelt.

Dan de bus genomen naar Chuzenji-ko op de terugweg naar Nikko. Daar korte wandeling naar de derde waterval (weer indrukwekkend) en het grote meer zelf, dat iets minder aantrekkelijk was dan het eerste. Snel wat eten gezocht in een supermarkt en trein terug naar Tokyo, weer vrij laat in hotel (hotel mercury – goed en redelijk goedkoop) , morgen heel vroeg…

13 september – Tokyo 

Om 4 uur op om naar de Tsukiji Fish Market te gaan. Hier komt alle vis toe nadat het uit het water is gehaald en wordt dan geveild, De visstandjes op de markt snijden de vis ter plaatse en etaleren hun verschillende vissoorten. Vooral het versnijden van hun tonijnen die bijna even groot zijn als hen is indrukwekkend, je kan hier eigenlijk wel uren in rondlopen.

Op de markt een restaurantje gezocht om daar wat sushi te eten, maar vrees dat ze hier echt van hun lokatie profiteren. Toch een gevonden die nog meeviel van prijs, maar de sushi was eigenlijk veel minder lekker dan in gewone restaurants. Rare is dat mensen hier echt uren in de rij staan voor sommige restaurants, toen wij buitenkwamen stond ook aan ons restaurant een aanzienlijke rij. Raar, vermoed zelfs dat ik hiervan ziek ben geweest.

Vervolgens naar de nabijgelegen Hamarikyu-teien tuinen om even bij te komen en uit te rusten, het slaapgebrek begint zich op te stapelen en de 4 uur wekker deed pijn. Tuin self op zich niet zo super.

Rest van de dag in Tokyo bewaard voor het doorlopen van het moderne Tokyo. Nadat Franka het monster programma voor de dag had opgesteld begonnen met de Ginza streek en de Sony Building, waar ze de laatste Sony snufjes etaleren…maar had eigenlijk indrukwekkender verwacht.

Na de luch terug naar Sibuya en zijn crossing. Inderdaad heeel druk.

Voor de avond toch maar een Onsen proberen, de beruchte Japanse warmwaterbaden. De eerste die we uit de LP hadden gehaald was blijkbaar dicht, dus dan naar de andere kant van de stad voor de volgende…lang leven de Metro passes.

Dan de onsen…Je gaat hier binnen, man en vrouw appart, kleed je volledig uit en loopt met je klein handdoekje naar de badruimte. Daar was je je eerst op een stoeltje aan een douche die op navelhoogte staat. Je mag nl niet rechtstaan want dan val je je buur lastig met je gespat. Na je grondig, echt grondig te hebben gewassen mag je de baden in. In deze Onsen drie baden, een heet, een warmer en een koud. Ben dan maar met het heet begonnen, voelde met de hand wel ok aan, maar mijn lichaam vond dat blijkbaar niet echt…mensen, is dat warm. Ben er dan ook geen vijf minuten in gebleven vrees ik, echt te warm. Wel grappig om zien dat al de Jappaners hier hun handdoekje op hun hoofd zetten terwijl ze in dat hete bad zitten om wat af te koelen, maar is eigenlijk maar een idioot zicht 🙂 Dan maar naar het ‘warme’ bad. Dat viel iets beter mee, maar na een tien minuten werd me dat toch ook te veel. Daarna snel even het koude water in, en daarna dat heerlijk tintelend en relaxerend gevoel waar Veerle zo gek op was. Alleen, de Onsen zijn niet gemaakt om te relaxen, dus buiten een paar kleine stoeltjes kan je nergens gaan zitten/liggen genieten en dat is toch echt jammer. Dat ritueel nog eens herhaald, maar ze moeten echt eens aan een paar relaxstoelen of zo denken, maar ja, Jappaners komen hier voornamelijk om zich te wassen heb ik de indruk.

Na de onsen was het eindelijk donker, dus tijd om Shinyuku wandeling te maken, een van de extravagante uitgangsbuurten van Tokyo. Leuke LP wandeling, een twee uur door de winkelstraten, uitgagnsbuurten, rosse buurt en wat tempels…en ze zijn daar echt extravagant. Hier zie je die tyische Japanners met hun ‘moderne’ kapsels die mensen ronselen voor hun tent, of de tienermeisjes in hun roze pakjes hoe opvallender hoe beter. Echt super om gewoon te blijven zitten en kijken als de mensen voorbij gaan. Daar gegeten in een klein noodle restaurant, heerlijk. Je haalt je ticket uit de muur (m.a.w. je drukt op een knop zonder eigenlijk te weten wat je gaat eten 🙂 ), geeft dat aan de toog en dan krijg je een immense kom vol noodles, soja en vlees dat eigenlijk heerlijk was, echt wel smullen.

Na wat overtuiging en trekken Franka toch zover gekregen om toch nog een korte wandeling door Roppongi te maken, de andere uitgangsbuurt van Tokyo. En hoewel het Hard Rock Cafe hier is gevestigd heb ik toch een uitgesproken voorkeur voor Shinyuku, de sfeer was daar veel leuker.

Met wat moeite en lopen door de slechte metro verbindingen terug naar het hotel geslenterd en weer heel laat slapen. Het vervoer in Japan is over het algemeen echt wel goed, alleen de metro in Tokyo trekt op niets. Ze hebben ten eerste twee maatschappijen die elk een reeks lijnen uitbaten. Maar je kan met je ticket niet van de ene op de andere. Ons hotel lag bijvoorbeeld aan een station, maar onze pas was voor de andere maatschappij omdat die algemeen meer lijnen had, dus dat betekent wandelen of bijbetalen.Verder liggen de verbindingen ver van elkaar, en heb je vaak ook nog een derde lijn nodig, de JR lijn, die dan weer een spoorwegverbinding is en dus geen metro. Had dat allemaal vlotter verwacht!

14 september – Tokyo

Iets langer geslapen en de dag begonnen met het bezoeken van Asakusabashi vlak bij het hotel, bekend voor zijn elektronicawinkels, in de hoop misschien Franka’s fototoestel te laten bekijken, want de autofocus daarvan heeft het begeven. Maar eigenlijk niet echt spectaculair, leken op een kruising tussen vandenborre en blokker, maar niet echt hyper nieuwe snufjes.

Daarna de Imperial Palace Gardens, waarvan 1 deel echt ontzettend mooi is, de rest eigenlijk meer een stadspark. De rest van de dag is weggelegd voor shopping voor we de terugvlucht naar Singapore hebben.

Gekozen voor Shibuya, waar een processie voor hun vrije dag aan de gang was. Maar tegen de tijd dat we wat eten hadden gevonden en opgegeten moesten we eigenlijk dringend weg. Na verschillende metro’s en treinen en veel geloop nog net op tijd voor het vliegtuig.

Bij terugkeer om 2u ‘s nachts natuurlijk zonder probleem Singapore binnengeraakt, ze hebben niet eens gevraagd hoe of wanneer ik er wegging….stomme Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen 🙂

Maar al bij al een onvergetelijke 9 dagen, Japan is echt een aanrader en hoeft volgens mij niet eens zo duur te zijn. Is zeker niet duurder dan in Europa rond te reizen.

Senso-ji tempel
Franka proeft op de Nishiki market
Ceremonie bij de Shosei-en tempel
Golden temple
Tuinen van Nijo-jo kasteel
Wandelen tussen de torii bij Fushimi-inari shrine
Cultural performances in Gion Corner
Franka en sushi
Zicht op de Kiyomizu-deru tempel
Franka voor het Himeji-jo kasteel
‘Gebouwen’ in Osaka
Isui-en tuinen
Herten bij tempels in Nara
Koppel in Sushi restaurant
Tosho-gu tempel in Nikko
Picnic bij bovenste meer rond Nikko
Waterval eronder
Senjogahara trail
Senjogahara trail
Meer bij Chuzenji-ko bij Nikko
Tsukiji Fish Market
Tsukiji Fish Market
Tsukiji Fish Market
Hamarikyu-teien tuinen
Kinderparade nabij eerste Onsen
Shibuya crossing by night
Franka in noodle restaurant…krijg er terug honger van 😉
Processie bij Shibuya

Similar Posts